Post sjuttons debutsingel ”Pop” blickar bakåt och framåt på samma gång

Fotograf: Clara Sjöstedt

Idag tänder vi en ny stjärna på den göteborgska indiehimlen i och med premiären av Post sjuttons debutsingel ”Pop” som släpps i morgon!

Post sjutton består av Nils, Melvin, Gustaf och Arvid, och är ytterligare ett band som fostrats bland smyg-pandorna på Rudebecks-gymnasiet i Vasastan. Starten påminner också om starten för många andra band. Man hittar vänner som gillar samma musik, man lyssnar lite för mycket på samma musik och till slut vill man göra samma sak själva. De började repa men det skulle ta tid innan det mynnade ut i något konkret. Att vara 17-18 år i en pandemi kräver sin verklighetsflykt och för Post sjutton så blev den flykten in i musiken. Att få finnas i åtminstone ett sammanhang som känns meningsfullt blev en drivkraft i sig.

En demo-cd hösten 2021 och några gigs senare så började det hela ta form på riktigt under 2022. Jag träffade Post sjutton på en Agent Blå-spelning under försommaren i år och det var ett exalterat gäng med en ungdomlig framåtanda och energi som gbgscenen kanske till viss del saknat sedan nämnda Agent Blå var i samma ålder för 7-8 år sedan. De nämner band som Kent, The Cure och Broder Daniel som inspirationskällor. Referenser som är omöjliga att undvika men också referenser som vittnar om en stadig grund. Den här typen av indie ska inte urholkas av moderna inslag, den ska inte förstöras av någon idé om att BD och The Cure skulle vara en trött källa till inspiration. Hela indiescenen bärs fram av oförstörd musik, inspelad av en ny förstörd generation.

Det är också där vi finner Post sjutton. 20 år gamla och redo att stå längst upp på en ny generationsvåg som blickar bakåt och framåt på samma gång.

Debutsingeln ”Pop” som släpps i morgon bär absolut på ett bekant sound men den bär också på något eget och framförallt så är det otroligt bra. De beskriver den själva som en låt med ett ”problematiskt intro” som sedan skiftar i flera nyanser av tunga gitarrer, hård bas, beslutsamma trummor och en stor portion självhat. Låten pulserar varsamt igång för att sedan slå sig fri i en minst sagt oproblematisk gitarrslinga och sedan är det bara att åka med! Låten har flera passager där man vill sträcka båda händerna i luften och bara blunda. Det är släpande sång med emo-tendenser, blickarna neråt och tårna snett framåt.

Precis som vi alltid vill ha det.

Ytterligare en singel kommer den 5 oktober och sedan är det dags för ett debutalbum den 20 oktober. Musiken är inspelad i Studio Katakomb tillsammans med Pontus Torstensson.

Lyssna nedan: