Echo Ladies: ”Ilskan och frustrationen är det som får oss att vilja förändra”

Foto: Albin Bogren

Malmöbaserade Echo Ladies återvänder efter 2018 års debut Pink Noise. Uppföljaren Lilies släpps den 8 september på Rama Lama Records. Tobias Söderblom tog kontakt med bandet för att ställa några frågor inför släppet.

Nya albumet släpps den 8 september. Kan ni berätta lite om det?

–  Ja, vi är väldigt peppade på att få ut ny musik efter lång tids väntan. Vi har känt oss redo länge men letade efter rätt tillfälle att komma tillbaka.

– Albumet är något mörkare än det tidigare men i grunden har vi alltid sett på även svåra och mörka tider med en hoppfullhet om att det kan bli bättre. Vi försöker balansera det på detta albumet. Men albumet har även vuxit fram under en längre tid än våra tidigare släpp. Vi har låtit det ta den tid det behövde för att få fram det vi ville säga.

”Vi har alltid sett på även svåra och mörka tider med en hoppfullhet om att det kan bli bättre”

Jag tycker man känner igen sig i soundet trots ”fem års frånvaro”. Hur skulle ni säga att ni har utvecklats sedan sist?

– Vår process och sättet vi skapar musik på är i grund och botten detsamma, men det som har förändrats är vi som individer. Vi har gått igenom och upplevt mycket som har färgat musiken vi nu släpper.

Nya albumet beskrivs som ”en balans mellan känslor av sorg och ensamhet, och ilska och frustration”. Det låter ju rätt dystert och deppigt, men när jag lyssnar på låtarna får jag en mer hoppfull känsla. Musiken känns på något sätt rätt glad. Kan ni hålla med om det?

– Vad kul att du känner det! Till viss del kan vi nog hålla med om det du säger, men grunden till vår nya musik har kommit ifrån det vi beskriver. Vi har skrivit mycket utifrån sorg och ensamhet men detta föder också känslor av ilska och frustration. Men det är just ilskan och frustrationen som får oss att vilja förändra det som vi inte mår bra över och sträva mot något som är bättre.

Efter förra skivan fick ni turnera en del i Storbritannien. Planerar ni att göra det nu med?

– Vi har planer på att åka över till Storbritannien igen men det är fortfarande mycket i planeringsfasen. Men vi ser fram emot att komma över igen för publiken där är mycket större för oss och vi bemöts med stor entusiasm när vi spelar där. Sen har vi också en publik även här i Sverige och det kommer att komma upp lite datum snart när man kan se oss runt om i landet.

Första smakprovet jag fick från kommande albumet var låten ”Fabrik”. Den handlar enligt er själva om ”rädslan att fastna i livet och repetitiva vanor”. Med tanke på titeln, menar ni att fastna i ett vanligt knegarjobb då liksom?

– Titeln var ett arbetsnamn vi hade på låten för att vi tyckte att det lät väldigt mycket som att vara i en fabrik och till slut valde vi att behålla det namnet. Sen handlar låten inte specifikt om att ”fastna i ett knegarjobb” men den kan ju innefatta det med. Men den stora meningen är mer att man fastnar i rutiner i alla aspekter av livet. Att fastna i rutiner i sina relationer eller bara sin vardag, som man känner är svåra att bryta.

I förhandsinfon jag fick om er pratades det mycket om ert mantra, ”nothing ever lasts”. Det låter ju ganska dystopiskt! Är det så?

– Nej, inte i våra ögon. För oss handlar det mer om det bitterljuva i att inget kan vara för evigt. Det handlar om att uppskatta det som händer och de människorna man bryr sig om så länge det är möjligt.

”För oss handlar det mer om det bitterljuva i att inget kan vara för evigt”

Vad får ni inspiration ifrån? Vilka är era musikaliska förebilder?

– På det här albumet har vi väl rört oss mer mot band som A Place To Bury Strangers och Preoccupations. Men vi hittar ju fortfarande mycket inspiration hos Cocteau Twins, Slowdive och bandet Lowlife. Men utöver det kommer mycket inspiration från oss själva med vad vi går igenom.

Jag gillar nog ”Lillies” bäst på skivan. Det är något med den långsamma pompösa uppbyggnaden. Vad handlar den om?

– Det är den sorgligaste låten vi någonsin skrivit. Två vänner till oss förlorade båda sina pappor under en kort period och en av oss gick igenom ett dåligt uppbrott. Så låten handlar främst om att plötsligt förlora någon i din närhet och upplevelsen av att försöka gå vidare i livet.

– Och vi har alltid pratat om att ha en tonartshöjning i en av våra låtar men aldrig kommit till det. Så den här gången lade vi till två.

Lilies släpps den 8 september på Rama Lama Records