MITT INSTRUMENT: Karolina Almgren – saxofon

Press

Malmöbaserade saxofonisten och kompositören Karolina Almgren är aktuell med albumet Färdas där hon låter visa, jazz och folkmusik gifta sig – alltid med saxofonen i centrum såklart. Idag gästar hon HYMNs format MITT INSTRUMENT.

Hur kommer det sig att du började spela saxofon?

– Jag har alltid älskat melodier och drogs till att spela ett blåsinstrument. Saxofonen var det som passade mig bäst och det instrument som jag ganska direkt förstod mig på. Min farbror spelar även saxofon så jag har haft det runt mig under uppväxten. När jag började gymnasiet så köpte jag en sopransaxofon, vilket jag spelar mest nuförtiden. Jag fastnade för att det var något lite mer eget och unikt. Samt att det kunde låta både saxofon, lite som flöjt och lite som oboe (vilket är ett av mina favoritinstrument).

Är det ett svårt instrument att lära sig?

– Inte jättesvårt, det är att koppla på andningen som kan vara svårt.
Det som tar tid är att få en fin eller egen ton. Det blev också mitt mission, att hitta ett helt eget sätt att låta på sopransaxofonen.

Vilka egenskaper tror du krävs för att bli en bra saxofonist?

– Ett starkt melodispråk, förmågan att höra melodier och veta vilka toner man vill välja. Sedan kan saxofon vara väldigt rytmiskt också vilket passar mig och musiken jag skriver. Instrumentet har potential till att man kan spela både jättesvagt och jättestarkt samt långsamt och snabbt, så en sak jag skulle säga krävs för att bli en bra saxofonist är att se instrumentets fulla potential.

Vilka andra som spelar saxofon, både svenska och internationella, har
inspirerat dig?

– Min farbror såklart, Björn Almgren. Annars gillar jag saxofonister som också är grymma kompositörer, till exempel Wayne Shorter och Michael Brecker.

”Det bästa är hur mycket personlighet och känslor man kan förmedla genom instrumentet”

Vad är det bästa respektive sämsta med att spela saxofon?

– Det bästa är hur mycket personlighet och känslor man kan förmedla genom instrumentet, bredden av saker man kan göra. Sämsta att man ofta anses som bara melodi och soloinstrumentalist, och därav bara får en frontroll, när man egentligen ibland bara vill vara med och kompa i bakgrunden.

Kan du berätta lite om din nysläppta skiva?

– Min skiva som släpptes nu i april är en spegelbild av mig och vad som pågår i mitt huvud just nu. Låtarna har olika instrumentsättningar och olika musiker, den är inspelad på tre olika ställen. Jag har verkligen lagt tid på att arrangera och tänka ut hur jag vill ha låtarna. Jag har även komponerat utefter mig som saxofonist.

Vad händer framöver?

– Jag har nyligen haft release-konserter för skivan och kommer spela mer med det bandet i början av sommaren. Fram till dess spelar jag i andra band och projekt runt i Sverige.