SPELLISTA: Festivalen Grauzone fyller 10

Thus Love press

I helgen inträffar den nederländska festivalen Grauzone för tionde gången i Haag. Zanias som vi nyligen recenserade har varit med som curator och stora namn som Sqürl, Lebanon Hanover och Ellen Allien kommer att uppträda. Ur detta stjärnspäckade program har vi plockat fram några av de artister vi ser mest fram emot och satt ihop en spellista med nästan bara ny musik åt er.

De tråkiga nyheterna först – festivalen som försiggår på flera spelställen i Haag är nu helt slutsåld. Men samtidigt är det kanske deras mest ambitiösa program hittills och en återkomst efter förra årets pandemihämmade festival. Precis som Le Guess Who? i närliggande Utrecht (en festival vi har skrivit om tidigare på HYMN) har Grauzone ett specifikt musikaliskt fokus. Namnet kommer från det schweiziska bandet, som släppte den numer legendariska singeln ”Eisbär” 1981. Precis som bandet Grauzone är festivalen en samlingspunkt för europeisk post-punk, synth, EBM och electro.

I år har man dock bokat flertalet amerikanska band också, som till exempel Jim Jarmuschs musikprojekt Sqürl, A Place to Bury Strangers, Tempers och nya Captured Tracks-bandet Thus Love. Personligen är jag glad att få se franska Minuit Machine eftersom jag missade dem under deras Köpenhamnsbesök för någon vecka sedan. Man hittar faktiskt två nordiska inslag också, nämligen Göteborgsbandet Makthaverskan och isländska Kælan Mikla.

Infravision press

I programmet finns både band, soloartister, DJs och gamla ikoner som lokala Das Ding från 80-talets fotnoter. Australienska Zanias kommer både att spela live och göra ett DJ-set nattetid, precis som kompisen Neu-Romancer. Pablo Bozzi och Kendal från Frankrike uppträder både solo och tillsammans i italo-projektet Infravision. Förutom musiken erbjuds det också filmvisningar och konstutställningar i samband med festivalen.

Något man absolut inte får missa är ett B2B-set av två skivbolagsägare med utsökt smak: Elena Colombi och Mark Knekelhuis. Knekelhuis driver den klassiska Amsterdam-etiketten med samma namn, som gett ut både De Ambassade och Reymour. Förrförra året vad han med som gäst-curator på Le Guess Who? och då som nu medverkar båda dessa band i programmet. Elena Colombi, som spelat på svenska festivaler som Intonal och PLX, driver Osàre! Editions och är nu baserad i England.

Det jag ser allra mest fram emot är dock spanska duon Dame Area, som bland annat gett ut musik på Malmöbolaget Kess Kill med en blandning av industri, post-punk och synth. Detta eftersom de under både 2022 och 2021 släppte album som var bland mina absoluta favoriter. Även tyska electro/minimal wave-bandet Rue Oberkampf är några jag längtat efter att få se och som tur var släppte de ett nytt album förra året och dyker nu upp på festivalen.

Liksom Dame Area kommer post-punkarna Belgrado från Barcelona och de är ett hett tips eftersom de snart släpper nytt album på grymma London-bolaget La Vida Es Un Mus. Det är deras första på sex år och de har bytt ut trummorna mot programmerade beats, vilket hörs på första singeln ”Boixar”.

Dame Area press

För fler tips inom samma genrer och fler artister som alla spelar på Grauzone – kolla in vår spellista med 16 låtar släppta under de senaste åren.