Division 7: ”Det hade inte varit lika coolt att heta divison 1”

Foto: Agnes Stuber

Det svenska indierockbandet Division 7 besökte i helgen Göteborg med nysläppta fullängdaren Paradis Garage i bagaget. Bandets karakteristiska sound för tankarna till just Göteborg snarare än vår svenska huvudstad och musiken är svår att värja sig emot. HYMNs Tobias Söderblom mötte upp dem i logen några timmar före spelning för att känna dem lite på pulsen.

Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte så bra koll på er före denna kväll. Exempelvis sa jag till vakten häruppe att jag är här för att intervjua Divison 3…

– Haha, du är inte ensam! Vi fick en faktura för ett tag sedan från nåt spelställe som var utfärdad till Division 5! Så vi är vana kan man väl säga.

Men om vi ska börja där då, var kommer egentligen namnet ifrån?

– Dara, sångaren, var för riktigt längesedan och kollade på en divison 7-match i fotboll tillsammans med en kompis, och de brände av bengaler inspirerade av nån sorts Ultras. Kompisens pappa hade hjälpt dem trycka upp en banderoll och då frågat dem vad det skulle stå på den. ”Länge leve divison 7” tyckte Dara då vore coolt. Oförstående om det faktum att det inte var divisionen man hejade på utan att man skulle hålla på ett lag. Men det där har sedan etsat sig fast hos Dara. Sedan när han väl började skriva musik och en tanke om band börja ta form, så låg namnet ”länge leve divison 7” fortfarande där i bakgrunden och pockade på liksom.

”Vi fick en faktura för ett tag sedan från nåt spelställe som var utfärdad till Division 5”

Det är lite kul, jag har spelat väldigt mycket fotboll i min ungdom hemma i Småland, och just division sju var ändå lite coolt att spela i. Det var dem man kunde möta på krogen på lördagen, trots att man visste att de hade match på söndagen. Själv tyckte man att det var konstigt, medan de menade att de inte behövde bry sig då de spelade i divison 7.

– Ja, det rymmer mycket faktiskt! Det känns ju ganska så punk. Det hade inte varit lika coolt att heta divison 1. Just sjuan rymmer mycket.

Foto: Agnes Stuber

Musikaliskt, hur skulle ni beskriva er där? Gaffa beskrev er som ”resultatet av en stökig kväll mellan Broder Daniel och Avantgardet”.  

– Ja, det var perfekt! Avantgardet är mer organiskt, låter mer 70-tal, sedan har vi Broder Daniel med det mer episka soundet, men sedan måste vi även lyfta Kent som en enorm inspiration. För det mer elektroniska, storslagna anslaget. Plattan Röd och framåt. Sedan har vi även Springsteen och de mer souliga bitarna. Dara, sångaren, är djupt rotat i britpoppen. Allt som allt gör det soundet till något annat. Sättet som låtarna sedan blir till är att någon har sin egen pusselbit med sig till replokalen, sedan sätter vi ihop och bygger på det i lokalen.

”Vi är inte för unga men inte heller i åldern där livspusslet kommer emellan”

Ni bildades redan i gymnasiet? Eller som unga i alla fall?

– Bildades och bildades, vi kände varandra redan i gymnasiet och hittade varandra i och med att vi gillade samma musik, bra musik. Man minns första gången Dara sjöng ”Gårdakvarnar och skit” i klassrummet och det lät fantastiskt. Sedan hade vi tidigt namnet med oss. Därefter gick det många år innan vi började sätta ihop bandet utifrån Dara och folk runt omkring som vi visste var alternativa och bra musiker. Vi skrev otroligt mycket låtar, snabbt. Under de åtta år från det att embryot föddes till där vi är idag så har vi så otroligt många låtar på lager. Sedan kom vi fram till att nu, nu är vi i den åldern då det måste hända. Vi är inte för unga men inte heller i åldern där livspusslet kommer emellan. Det var perfekt tajming att köra på riktigt nu. Runt 2018 började vi med spelningar på riktigt.

Ja, och som jag förstått det så gick det ganska snabbt för er att bygga upp en hardcorefan-skara, eller?

– Ja, det var kul, för det gick väldigt snabbt. Exempelvis så hade vi folk från Stockholm som åkte med och såg oss i Kalmar för inte så länge sedan. Så det har snabbt gått från nära och kära, till vanligt folk som är där för musiken.

Foto: Tobias Söderblom

Så vad är ambitionen? Är det här någonstans ni ska stanna eller är det Ullevi-spelningar så småningom?

– Ambitionen har alltid varit att köra så länge vi tycker det är kul. Så länge det går uppåt framåt är det bara att gasa på. Sedan fullängdssläppet har det skrivits väldigt mycket om oss.

Ja, ni har nästan hajpats lite?

– Ja! Farligt, men spännande! Men då får man leva upp till hajpen, det är inte svårare än så. Samtidigt har vi inte kravet på att slå igenom, vi är i mellanåldern med jobb och vanliga liv. Det är kul att spela, men det står inte och faller med bandet.

Vad tror ni om spelningen ikväll? Det känns som Göteborg passar er?

– Göteborg har alltid mött oss väl! Jag minns första gången vi spelade i Brygghuset, i källaren. Vi stoppade in ett PA och bara körde, och folk sjöng liksom med i hela låtarna! Det var helt sjukt. Tyvärr kom covid typ efter den spelningen, och sedan dröjde det. Men varje gång vi kommer hit så är det verkligen bra tryck och bra folk. Vi står liksom lite i skuld till saker från denna stad, man behöver inte gräva så djupt för att hitta referenser i vår musik från en viss kille härifrån som brukar sälja ut lite större arenor. Vi har Broder Daniel, Bad Cash Quartet, och vi är i den åldern där vi var med när dessa band blev något. Så de ränderna går inte ur. Vi har en låt som heter ”Majorna” till och med!

”Vi står liksom lite i skuld till saker från denna stad, man behöver inte gräva så djupt för att hitta referenser”

Ja, man kunde nästan tro att ni var härifrån och inte Stockholm!

– Haha ja i många artiklar blir vi till och med omskrivna som ”Göteborgs-bandet”! När researchen fallerat lite, eller man inte orkat leta så mycket. ”Äh, de är nog från Göteborg, det låter så.”

Vad händer framöver? Fler turnéer?

– Nu kör vi en kort, intensiv turné. Sedan blir det några gig under våren. Men vi gör allt själva, med de utmaningar detta innebär. Det är ganska tufft att nå igenom bruset när man inte har ett stort bokningsbolag i ryggen. Vi har även planer på att sätta igång direkt med nästa platta. Vi har även en helt färdig låt som inte kom med på denna skivan, som vi funderar på att göra något mer med. Kanske släppa själv som singel?