Old Sea Brigade på Pustervik – en spelning som vågade bryta mönstret

Foto: Kristoffer Nilsson

Det var en vacker vinterkväll i Göteborg när jag gick utmed Linnégatan till Pustervik. Klubben Woody West hade presenterat det fina schemat för första halvåret tidigare under dagen och först ut var Old Sea Brigade

Bakom artistnamnet Old Sea Brigade döljer sig Ben Cramer, ursprungligen från Atlanta, Georgia. Han släppte sitt debutalbum Ode to a Friend 2019, men innan dess hade han bland annat släppt en EP med en låt som heter ”Tidal Wave”. För mig är den låttiteln mest förknippad med briljanta Thee Oh Sees, men detta är långt ifrån John Dwyers riviga garagerock och jag blev lätt förälskad i låten. Nu hade jag äntligen chansen att höra ”Tidal Wave” live.  

Det var tre musiker som gick på scen i matsalen klockan nio och inledde med ”Man Made by Delusion”. Två elgitarrer och trummaskin var lite överraskande och det kändes som en lite trevande inledning. Det var först under fjärde låten, den grymma ”Day by Day”, som det lossnade. Sedan fortsatte det på inslagen väg med låtar som till exempel ”Stayed Up Late” och ”If You’re Falling Asleep” innan det var dags för en helt akustisk del efter cirka 40 minuter. Ben Cramer gick ut i publiken med sin akustiska gitarr, utan mikrofon, och publiken stod i en halvcirkel runt honom. Det var en vacker stund som bröt mönstret ordentligt. 

Därefter kom medmusikerna in på scen igen och de inledde grymma ”Tidal Wave” som var härlig att få höra. Konserten avslutades med en lite långsammare version av ”Love Brought Weight” och publiken jublade och applåderade. Det blev så klart extranummer och bland dem var det vackra ”Call Me When You Land” som lyste starkast.  

Ben Cramer är en väldigt skicklig låtskrivare och gav oss en fin kväll, men nästa gång hoppas jag att jag får uppleva låtarna med trummis. Jag tror att det skulle ta de fina låtarna till ytterligare en nivå live.