Zanias på Stengade – coldwave med tydlig musikalisk utveckling

Arkivbild – Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto

Zanias från Australien via Berlin gjorde i helgen sin enda spelning i Norden. Efter att ha besökt Sverige i somras med bandet Linea Aspera var det hennes egen musik som stod i centrum på Stengade i Köpenhamn i fredags. Det var startskottet för en längre turné tillsammans med Neu-Romancer, som ackompanjerar henne på scen. HYMN var på plats för att rapportera om ett av synth- och EBM-världens stora namn.

Vissa helger förpassas till glömska och vissa kommer man alltid att minnas. Den gångna helgen framstår fortfarande som ett utdraget sudd av eufori, men detta är ett försök att beskriva den. För den som äskar electro, EBM och synth så kunde man skatta sig lycklig att befinna sig i Köpenhamn i helgen. Samma kväll spelade både Minuit Machine och Zanias i Nørrebro, ändock i olika lokaler. Jag undersökte länge möjligheten att kunna se både och, om man sprang mellan Stengade och Lygten, men det loppet visade sig vara kört.

Valet, som stod mellan Paris kanske bästa duo och den smått legendariska Linea Aspera-medlemmen från Berlin, föll slutligen till Berlins fördel. Passande nog så fortsatte helgen i samma tecken med The Hackers DJ-set på Den Anden Side efterföljande kväll. Jag mötte upp Alison Lewis som är Zanias på lördag morgon och hon berättade att hon gjort sitt bästa för att få arrangörerna att slå ihop konserterna, eftersom Minuit Machine blivit goda vänner över åren. ”De har konsistent varit listade som vår närmast relaterade artist på Spotify”, säger hon.

Stengade har länge varit känt som ett av Köpenhamns bästa spelställen för punk och alternativ pop och rock. Fredagens konsert var den första för i år men inte första gången Zanias uppträtt där. För egen del är det nog minst fem -sex år sedan jag var där och jag blev verkligen imponerad av både ljussättningen och ljudet. Tyvärr så ställde en av support-artisterna in i sista minuten så endast lokala artisten Spiracle värmde upp scenen.

Foto: Krister Bladh

Zanias inledde där en lång turné som ska ta henne runt Europa i en dryg månad. Liksom på hennes senaste spelningar får hon sällskap av Laura Bailey på scen, men det är första gången de provar en ny setup där Bailey även spelar bas. Hon gör själv musik som Neu-Romancer och är precis som Lewis baserad i Berlin. De träffades när hon ordnade en spelning åt henne i Australien och började samarbeta när båda plötsligt befann sig i Berlin.

Zanias senaste album kom ut för två år sedan på Fleisch – ett bolag som Lewis numera driver ensam. Trots att det är ett litet skivbolag har de släppt musik av Kontravoid, Fractions och flera andra internationella namn inom den nya EBM-scenen. Det senaste släppet var Neu-Romancers debut, som även innehåller en remix från Zanias.

Visst var det länge sedan Zanias gav ut ett album men även om hon inte gjort sig känd för att vara produktiv har hon en trogen publik. De som kommit till Stengade lyssnar uppmärksamt och försöker ta in så mycket som möjligt. Det är få som dansar trots att musiken mestadels är upptempo. Jag känner igen vissa låtar från tidigare släpp, som till exempel ”Unraveled” – ett spår som verkligen stod ut på förra albumet, trots att det var något av ett temaalbum. Unearthed från 2021 bestod nämligen helt av titlar i negerad form (”Un-”).

Foto: Krister Bladh

Däremot blir det många nya låtar, från Zanias kommande tredje album Chrysalis. Lewis berättar att hon som vanligt kommer släppa plattan själv men har inte satt något datum än. Första singeln ”Simulation” släpptes dock med en video för ett par veckor sedan.

Naturligtvis spelar hon singeln och flera andra låtar från albumet eftersom hon gillar det ”så jävla mycket”. Det låter också utomordentligt bra, med en tydlig musikalisk utveckling, kanske närmare dansmusiken än någonsin. Dessutom är Lewis begåvad med den sällsynta gåvan att få allt – oavsett vad – som kommer ut när hon öppnar munnen att låta vackert. Även texter om dystra ämnen får hjärtat att smälta något. Inte undra på att hennes sång fick coldwave-duon Linea Aspera att nå ut till fans världen runt.

Linea Aspera spelade i Sverige för bara ett halvår sedan, på festivalen Kalabalik i Småland. Tyvärr missade jag det tillfället eftersom PLX inföll samma helg. Därför var jag mycket tacksam över en ny chans att få se Zanias på scen. Konserten i Köpenhamn är den enda i Norden för denna gången och antagligen hade det varit smockat i publiken om inte Minuit Machine spelat samma kväll.

Dagen efter beger sig bandet av för spela i hemstaden Berlin tillsammans med bl.a. Die Selektion. Samtidigt inser jag att jag inte har varit i Berlin på fyra år. Trots att Zanias inte kommer från Berlin och Linea Aspera dessutom bildades i London har hennes musik verkligen fyllts av en anda som känns 100% Berlin de senaste åren. Fredagens konsert fick mig verkligen att drömma mig dit. ”Simulation” är också en hyllning till staden, som Lewis säger sig har utvecklat en hatkärlek till.

Håll utkik efter kommande släppet Chrysalis på Fleisch Records bandcamp.