Lady Banana, Spøgelse och PHSE II på stödfest för Fyrens Ölkafé

PSHE II. Foto: Kristoffer Nilsson

Det har varit en del turer kring en av Göteborgs viktigaste konsertscener den senaste tiden. Fyrens Ölkafé, etablerat vid entrén till den legendariska skivaffären Bengans på Stigbergstorget, presenterade ett väldigt starkt höst- och vinterprogram med livemusik, men i november fick Fyrens förbud att fortsätta med livemusik då det störde grannar. För en relativt liten verksamhet som Fyrens är det inte svårt att förstå att det är en katastrof och i väntan på en lösning genomfördes en stödfest till förmån för Fyrens under helgen, passande nog med livemusik, så att gå dit var ett enkelt val i alla perspektiv.

Det var mycket folk och en härlig stämning när PHSE II gick på scen strax före halv tio. Den dunkelt belysta lokalen lystes upp av ett blå sken från scenen. Jag såg PHSE II:s allra första spelning på Café Hängmattan för några veckor sedan och nu var det dags för den andra konserten. Duon var förstärkt med Pontus Torstensson (Tentakel, Exorcist GBG mm) på trummor vilket skapade en tyngre ljudbild denna gång. Trots att ljudteknikern stundtals hade problem att fixa sångljudet och att bli av med en svår rundgång var det en härlig spelning. I slutet malde de C och G på ett sätt som fick tankarna att sväva iväg till en modern hybrid mellan Velvet Underground och Jesus & Mary Chain. Det lät med andra ord väldigt bra och jag ser fram emot när denna begåvade duo släpper låtarna.

Sedan var det dags för garagerock av ädlaste märke. Lady Banana har varit igång i ungefär ett decennium, men denna spelning annonserades även som den sista några dagar tidigare. De gick på scen i rött sken och trummade igång showen vid halv elva. Vi bjöds på en härlig stund tillsammans med flera av deras bästa låtar. ”Telephones” och ”Garbage Can” spelades tidigt och sedan fick vi bland annat höra ”Wake Up Billy” och en lite långsammare version av grymma ”I’m Not You” innan allt avslutades med en rykande version av Hüsker Düs ”The Girl Who Lives on Heaven Hill” efter ungefär en halvtimme. Att Lady Banana valde att avsluta just denna kväll var extra fint. Bandet har spelat på Fyrens scen flera gånger och både Lady Banana och den fina publiken var värda denna stund.

Kvällen avslutades med hardcorepunk i form av Spøgelse kvart över elva. Jag såg dem göra en grym spelning under festivalen Viva Sounds för en månad sedan och det riviga bandet fortsatte där de slutade då, det vill säga fullt av energi. Dessvärre hann jag inte se hela konserten på grund av att jag var tvungen att hinna med ett tåg, men ”Burn, Speed, Death” tog tag i mig ordentligt och jag hade tur att få med mig favoriten ”Run For Your Life” som kvällens absolut sista låt tillsammans med mycket härlig rundgång under kvällen.

För nästan exakt tre år sedan öppnade Fyrens Ölkafé. Det var några människors drömmar som gick i uppfyllelse och sedan kom pandemin med hårda restriktioner och krossade drömmarna, men med massor av envishet och tålamod klarades krisen och under några månader i fjol fick vi se drömmarna uppfyllas och, inte minst, återigen se hur viktig en musikscen som den på Fyrens verkligen är i en stad som Göteborg. Låt oss hoppas att vi har många konserter framför oss på Fyrens Ölkafé framöver.

Stötta alltid din lokala scen!