Goat: ”Imperfektion är målet”

Press

Det finns mycket att säga om bandet Goat men väldigt lite fakta. Det vi vet är att de härstammar från en norrbottnisk voodoosekt i Korpilombolo. Bandet består enligt dem själva av 60-85 medlemmar som är mer eller mindre aktiva, ingen har någonsin lämnat bandet. Den 21 oktober släpps deras fjärde platta Oh Death och jag fick en intervju med GoatApe.

Skivan spelades liksom alla deras tidigare skivor in i egen studio. Tyvärr är platsen hemlig, mer än så vågar inte GoatApe säga med rädsla för att råka illa ut.

Jag hade mer än gärna förts med ögonbindel till Goats replokal och träffat bandet på riktigt och hade inte haft några problem att riskera mitt eget liv, men intervjun sker via mejl. 

Press

Hur såg processen ut för inspelningen av skivan?

– Svår fråga. Men den skiljde sig inte på något särskilt sätt än tidigare inspelningar vi gjort. De som är närvarande vid ett tillfälle då ett jam eller idé som kan bli en låt kläcks brukar spela in en grund, som vi senare arbetar med. Våra inspelningar inkluderar en del kaos och slump och därför låter ofta våra låtar lite ofärdiga eller ogenomtänkta. Men det är så vi vill ha det. Imperfektion är målet.

Skiljer det sig från tidigare? 

– Inte inspelningen nämnvärt, som sagt, men skivan är annorlunda. Vi försöker att aldrig göra samma skiva två ggr och denna är funkigare och fetare. Det finns två sidor av denna, en lekfull positiv sida och en mer kontemplativ sida om döden.

”Vi försöker att aldrig göra samma skiva två ggr och denna är funkigare och fetare”

GoatApe lägger till att bandets spelande är konstant men att det skulle bli en ny skiva bestämdes egentligen inte förrän den började bli klar. Inspelningen har skett till och från under ett år men någon grund kan ha varit äldre.

Är alla lika drivande i skrivandet?  

– Nej, det kan variera men där har alla sin frihet att ta plats eller avstå beroende på hur man känner för tillfället. Kreativitet är en gåva som måste hanteras varsamt. Och livet har också sina olika faser som man måste ta hänsyn till. Man kan ta den plats man vill i Goat vid olika tillfällen så det varierar vilka som är mer och mindre aktiva.

Vad inspireras ni av?  

– Hög livsenergi och öppna sinnen inom alla områden. Allt som görs på ett ärligt sätt.

Vem har gjort artwork till skivan?  

– Det är gjort av folk i sekten. Det finns många som sysslar med olika uttryck bland oss och denna gången hade ett par av oss inspiration.

Hur viktigt är det visuella?  

– Vet inte egentligen. Klart underordnat det musikaliska men samtidigt så är det mer intressant för oss att arbeta med alla delar av ett uttryck än bara riffen.

GoatApe tycker själv att denna skiva är både roligare och mer fundersam. 

– Som en fest med en efterfest efter, typ. Mer groove än riff och mer lek än tanke. Men också kanske mer tanke än trams.

Hur ser det ut med turnerandet framöver?  

– Goat har aldrig varit ett hårt turnerande band och kommer vara det i ännu mindre grad nu än tidigare. Men vi tycker om det så pass mycket att det blir en del gig ett tag framöver. I november blir det en vecka i norra Europa, i slutet av januari gör vi 3-4 spelningar i Sverige och Norge. Sen en  vecka i UK i april.

Det gäller alltså att ta de chanser man får om man vill se Goat live, själv tänkte jag se dem 27 januari på Slaktkyrkan i Stockholm om jag lyckas få tag i en biljett.

Goat spelar också på Plan B i Malmö den 26 januari.