VIDEOPREMIÄR: Siri Karlsson – ”Not My Kind”

Foto och montage av Per Kristiansen

”Not My Kind” från senaste Siri Karlsson-albumet 100 DB är inte bara en klockren och peppig låt utan också ganska otypisk för dem som band. Varför denna musikaliska utveckling undrade vi och passade på att fråga i samband med att den tillhörande videon har premiär.

– Låten kom spontant, som ett uttryck, en rak höger till Donald Trump när han hade varit vid makten ett tag. Och vi välkomnade den. Vi framförde den live första gången på SR P2 Arts Birthday Party, en festival för elektronisk musik som tyvärr lades ner. Vi specialskrev ett verk för Sveriges radio till festivalen, som blev vår förra skiva Horror Vacui.

”Den kanske sticker ut, men vi måste sticka ut hakan idag mot de som vill söndra och splittra”

– Sedan dess har låten bara känts mer och mer aktuell. Den kanske sticker ut, men vi måste sticka ut hakan idag mot de som vill söndra och splittra i vi och dom, bättre och sämre, de som ska ha allt, de som inget ska ha, de som tvingar kvinnor att täcka sig och som anser att de inte får framföra sin musik, med mera. Ge dem en rak höger, en svängig rak höger, så de vaknar till, de som sover och som förtrycker. Vi har en planet, ett liv och det ska vi leva i fred och frihet. Tillsammans.

Videon, som idag har premiär på HYMN, visar just på detta.

– Ta ställning, dansa med oss!

Nu har ni en turné framför er, hur känns det?

– Ja, det var länge sedan! Det här är vår första post-pandemi-turné. Vi ser mest fram emot att möta publiken tillsammans med Jonna Löfgren på trummor och Felisia Westberg på bas. De är så otroligt grymma musiker och härliga att hänga med, och de spelar på skivan 100 DB. Just på låten ”Not My Kind” spelar Felisia med trumpinnar på basen, bara det! Med oss har vi också Anton Sundell som rattar ljudet, så det kommer bli en musikupplevelse deluxe!

Turnédatum (blir även gig i Stockholm den 25 oktober):