Klubb Kalabalik ordnar minifestival i Alvesta

SDH spelar på Kalabalik på Tyrolen 2017 – Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto

För att lindra den långa väntan till nästa festivalsommar anordnar Klubb Kalabalik minifestivalen Post-Kalabalik på Folkets Hus i Alvesta nästa lördag den 15 oktober. På scen står SDH, M!R!M och Alvar, tre mycket intressanta (och redan Kalabalik-bekanta) namn inom kontemporär alternativ elektronisk musik.

Kalabalik på Tyrolen, synthscenens mest framåtblickande sensommar-evenemang, tar årligen plats i folkparken Tyrolen i Blädinge strax utanför Alvesta (läs vår rapport från senaste upplagan här). Alla tre akter som spelar på Post-Kalabalik nästa helg känns igen från tidigare upplagor av festivalen.

Stockholmska Alvar torde vid det här laget vara ett välbekant namn för vänner av underjordisk industrial med sin beckmörka, rytmiskt orienterade old school-uttolkning. Dreampop-orienterade M!R!M från London och electroduon SDH (förkortningen står för Semiotics Department Of Heteronyms) från Barcelona är ute på gemensam turné och gör ett av ytterst få nedslag på nordiska breddgrader i lilla järnvägsknuten Alvesta.

HYMN ställde några frågor till arrangören Christoffer Gunnarsson – eldsjälen och navet i Klubb Kalabalik.

Var det självklart från början att förlägga Post-Kalabalik till Alvesta?

-Faktum är att planer har funnits i olika former sedan januari. Inte mycket är sig likt men vi tycker det ska bli väldigt kul och spännande att agera i Alvesta bortom festivalen. Jag ser gärna fler spelningar och klubbar på mindre orter.

Vad minns du från dina tidigare möten med kvällens två internationella gäster M!R!M och SDH (som spelade på Kalabalik på Tyrolen 2016 respektive 2017)?

-Vi arrangerade faktiskt en spelning med M!R!M i Växjö redan 2014. Jack (M!R!M) är en väldigt passionerad man och det har varit intressant att följa projektets utveckling. Från mörkt och malande till varmt och melodisk, alltid med en kännbar udd och väldigt bra.

”Jag ser gärna fler spelningar och klubbar på mindre orter”

-Vad gäller SDH så kom vi i kontakt via skivbolaget som de driver. Jag vill minnas vi hade Acción Diplomática på festivalen året innan och Paralelo 2017, båda släppta på Cønjuntø Vacíø. De skickade två låtar till mig och vi nappade. Mycket magkänsla som ofta.

-Vi var nere i Barcelona och besökte deras festival några månader senare där vi såg bland andra John Maus, Wind Atlas och en väldigt tidig spelning av Fatamorgana.

Har du hunnit börja fundera något på nästa års upplaga av Kalabalik på Tyrolen?

-Inte på ett konkret plan, men många funderingar kan driva runt i flera år så visst finns en del tankar. När vi väl sätter igång har vi nog redan 10-15 akter att söka kontakt med. Men det blir sällan riktigt som man tänkt sig.

Post-Kalabalik äger rum nästa lördag den 15 oktober på Folkets Hus i Alvesta. Läs mer om evenemanget här.