Redaktionens favoriter v.37

PJ HARVEY

Då är det fredag och återigen dags för HYMN-redaktionen att välja ut musikaliska pärlor från senaste tiden.

PJ Harvey – ”Dry” (Demo-version)

PJ Harvey-fans kan glädjas åt boxen B-SIDES, DEMOS AND RARITIES som artisten släpper i från sig den 4 november. Hela 59 spår och sex vinyler, smaka på det! Redan nu finns ett par låtar därifrån att lyssna till på Spotify och demoversionen av klassiska ”Dry” är verkligen ett bevis på att Polly Jean känns lika relevant i samtiden som i dåtiden.

Bill Callahan – ”Coyotes” (låt)

Bill Callahan har redan vunnit priset för årets mest svåruttalade albumtitel med kommande YTI⅃AƎЯ men vi är beredda att förlåta honom efter att ha hört myssingeln ”Coyotes”. Callahan är trots allt en av de finaste musikaliska berättarna vi har här i världen.

Tribulation – ”Hamartia” (video)

Sveriges metal-giganter Tribulation gör alla rätt just nu. Nya singeln ”Hamartia”, som blir den första med nya gitarristen Joseph Tholl, rensar öronen med ett svulstigt arr av tunga gitarrer och ett fängslande melodiskt mörker. Till råga på allt har låten fått en klädsam video regisserad av Johan Bååth och Astrid Bergdahl. Urstarkt!

Boy Harsher – ”Burn It Down” (låt)

För den Massachusetts-bördiga duon Boy Harsher hör musik och film ihop, och den här gången har de gjort ett av ledmotiven till kommande filmen Hallloween Ends. Likt på senaste The Runner så har pulserande dansbeats fått lämna plats åt mer dämpade, suggestiva landskap. En ljudbild lätt att stanna i.

Memoria – ”Girl” (video)

Veckans viktigaste budskap kommer från synth/darkwave-akten Memoria. Nya singeln ”Girl” handlar om ett av vårt samhälles öppna sår, att alla kvinnor vid någon tidpunkt har utsatts för någon typ av övergrepp. ”Girl” är dedikerad till alla flickor och kvinnor som fallit offer men vågar vara starka tillsammans. En hyllning till kvinnokraften. Ett dynamiskt elektroniskt sound som når ända in under huden och får oss att längta efter fullängdaren From The Bones.

Björk – ”Ovule” (video)

Andra singeln från Björks kommande album är ett långsamt, storslaget och blåsbaserat nummer som för tankarna till ”Wanderlust” från 2007 års Volta. Kontrasten mot förra singeln ”Atopos” är stor och gör oss än mer förväntansfulla på isländskans tionde album Fossora som släpps den 30 september.

Lagun – ”Driving to Berlin” (låt)

Idag anländer Laguns singel ”Driving to Berlin” och detta spår är första smakprovet från duons kommande debutalbum. Musiken är drömsk, med spår av jazz och medryckande indiepop. Toppklass!