Hey Elbow tar andra vägar med FLOCK

Foto: Alice Boman

Efter en nästan tio år lång karriär tyckte Hey Elbow att det var dags att utforska nya stigar. På fredag sätter de upp föreställningen FLOCK på Inkonst i Malmö, vilken presenteras som ”ett utforskande av socialt och konstnärligt samspel mellan musik, dans och människor”. HYMN har pratat med Ellen Pettersson i bandet.

Kan du berätta lite om idén bakom FLOCK och hur den kom till?

– Efter många år av att som band turnera, skriva musik och ge ut skivor kände vi att vi var sugna på att kasta oss ut i något nytt och okänt. Vi har alltid strävat efter att både ha en röd tråd och visuella inslag i våra konserter, med till exempel videoprojektioner och scenkläder, men nu ville vi ta det här ett steg längre. Ur detta föddes idén att bjuda in andra konstnärer att vara medskapare till nya verk, vilket i det här fallet blev till en dans-och musik-föreställning.

 Ni är vana att verka som en trio, men nu är det flera andra konstnärer inblandade. Hur har det varit för gruppdynamiken i bandet?

– Det har definitivt stärkt oss som grupp. Förutom att vara konstnärliga ledare har vi även varit projektledare, vilket har tvingat oss att vara extra tydliga både mot våra medskapare men också mot oss själva. Att få input av andra än oss själva har också fått oss att ta andra vägar konstnärligt och musikaliskt. Väldigt inspirerande!

Varför har ni just valt Inkonst i Malmö som spelplats?

– Inkonst är enligt oss en av Malmös absolut mest spännande och öppna scener, och det kändes självklart för oss att ha det som förstahandsalternativ.

”Vi spelade även under samma etikett i St Petri Kyrka under Malmöfestivalen”

Kommer FLOCK att uppföras även på andra ställen?

– Inget är officiellt ännu men planer på det finns, dock är det oklart i vilken form. Vår vision med FLOCK är att vi ska kunna bjuda in konstnärer från vilken konstform som helst, och att framträdandet på så sätt får olika skepnader varje gång. Den här gången blir det ihop med dans och scenografi, men vi spelade även under samma etikett i St Petri Kyrka under Malmöfestivalen och hade då istället med oss scenograf och två andra musiker.

Vad har ni annars på G framöver?

– Just nu är det all in FLOCK. Men nästa år firar vi 10 år (!) som band, så nästa steg är att börja planera hur vi ska fira det. Något storslaget kan ni definitivt räkna med.

Filmat av Emmalisa Pauly

Här kan du köpa biljett till fredagens föreställning.