SPELLISTA: Inför Skånsk Reggae

Ända sedan den gamle bluesräven Peps Persson för snart 50 år sedan insåg att reggae och schottis egentligen är samma sak har det skånska landskapet ackompanjerats av gungande baktakt. Rockamöllan, Ronny Åström, Ursprunget, KungKodum, Hösomflös och Bröder Glöder. Bara för att nämna några.

Och såklart upphovsmännen till den skånska reggaen:Peps Blodsband. Den 27 juni 2021 dog Per-Åke Tommy Persson och kvar efter honom lämnades ett stort tomt hål. När jag skriver det här var det exakt ett år sedan och på lördag försöker bokningsbolaget Irie Bookings fylla igen tomrummet efter honom med att arrangera en hel festival till ära för den skånska reggaen.

Lördagen den 2 juli håller festivalen Skånsk Reggae till i Folkets Park i Malmö från tidig eftermiddag och ända in på småtimmarna och scenerna kryllar av en brokig skara hjältar ur hela den skånska reggaehistorien. Svenska Akademien, Rotpuls, Helt Off, General Knas, Ayla, Efia Abu, AntonioD, Angelica Mava och Hugo den Fete bara för att nämna några.

Exklusivt för den här festivalen är att reggaepionjärerna i det lundabaserade Rotpuls återuppstår för en kväll. Såhär på förhand är det här nog den bokning jag ser mest fram emot på hela festivalen och jag tror att vi kommer bjudas på en lika aktuell som nostalgisk återblick från det tidiga åttiotalet. En rad lika humoristiska som samhällskommenterande dängor som ”I väntans tider”, ”Doktorn, doktorn” och den utpräglat skånske ”Från Vemmenhög till Ystad”.

Om Peps är den skånska reggaens upphovsman är Svenska Akademien upphovsmännen till den skånska raggan. De bildades i Landskrona 1999 och splittrades egentligen redan tio år senare, men även de har återförenats några gånger sedan dess. Exempelvis släpptes singeln ”Glider ifrån varann” så sent som i höstas. Under årens lopp har ledamöterna varierat mellan att vara allt från en raptrio på hiphopbeats till ett rootsigt storband med massor av blås och allt. Nuförtiden befinner de sig någonstans mittemellan. Under kvällens gång kommer ledamoten General Knas även att uppträda som soloartist.

Ytterligare ett av festivalens dragplåster är musikerkollektivet Helt Off. Bandet frontas av Jens Chords” Resch, Måns ”M.O.N.S.” Asplund (från Breakmecanix) och Jason ”Timbuktu” Diakité och ska väl främst ses som ett sidoprojekt till de olika medlemmarnas huvudsakliga projekt.

Sedan starten 2004 har det ändå blivit fyra album, en coverplatta och lite filmmusik. Specifikt för festivalens tema kan nämnas deras personliga tolkning av Ronny Åström-dängan ”Klibbiga toner” som till och med inleder deras självbetitlade debutalbum.

Plus en hel bunt annat. Och även om Skånsk Reggae är ett klart och koncist koncept hade festivalen inte varit i Peps anda om den inte samtidigt varit eklektisk. Gamla rävar möts av mindre etablerade akter. Roots reggae möts av dancehall. Ja, jag hoppas nästan rentutav att folk kommer dansa schottis hela natten.

SPELLISTA:

Bonusvideo: