SPELLISTA: Memories of Vangelis (1943 – 2022)

Vangelis storhet låg i förmågan att frammana det stora medryckande dramat genom musiken. Hans stil är egen, svårdefinierad, men karaktäriseras av användandet av synthar i klassisk komposition, främst genom filmmusiken som den stora höjdpunkten i hans karriär. Inom den elektroniska musiken räknas han som en av de absolut största.

Med en bakgrund i den progressiva rocken gjorde han sig ett namn främst genom första bandet Aphrodites Child och samarbetet med Yes sångare Jon Anderson. Symfonirocken, men också elektronisk ambient var de musikaliska strömningar som kom att inspirera och forma hans soloalbum under sjuttiotalet. Flera av de elektroniska skivorna från den tiden innehåller catchy melodier som långt senare dök upp i olika ”synthezisers greatest hits”. Med sin suggestiva blandning av körer, jazz och synthklaviatur hör albumen Spiral och See You Later till de mer säregna skapelserna, men också de allra bästa.

Tidigt började Vangelis göra filmmusik, främst inom naturdokumentär-genrén, ett spår som löpte parallellt med all hans andra produktion. I början av åttiotalet slog han igenom brett med musiken till filmerna Chariots Of Fire och Bladerunner; den ena en episk berättelse om två löpare, den andra sci-figenrens stora robotepos på vita duken.

Igår kom beskedet att mästaren har lämnat oss. Han blev 79 år. Lyssna på vår spellista med Vangelis-favoriter nedan.