Horseface – Sanakirjan takana

Horseface slår ett slag för recycling när de återanvänder gamla vinylomslag till Sanakirjan takana. Ett ganska anskrämligt omslag till Kukaan Ei Välitä Susta av det finska bandet Kuolio har vänts ut och in och pryds nu istället av ett vackert risograftryck signerat konstnären Arsi Keva.

Umeåbandet gillar den brittiska 80-talsscenen med band som Slits, Raincoats, The Flying Lizards och Young Marble Giants. Deras skruvade pop påminner även något om Björk

Det som framförallt sticker ut är att alla texter sjungs på finska. Att förvalta det finska kulturarvet är en del i bandets uttryck. Sångerskan och textförfattare Hanna Kangassalo har finskt påbrå och har i intervjuer sagt att de vill ge mer utrymme åt Sveriges största minoritetsspråk.

Över en mjuk och dubaktig produktion svävar Hanna Kangassalos sång lätt till mörka basgångar, därtill läggs snirkliga gitarrfigurer och fina stråkpartier.

De adderar en mäng av rytmer, men utan att för den skull driva upp tempot. Snarare bjuds det på trevlig trögrörlig pop; att dansa till Horseface ger därför känslan att golvet förvandlats till gungfly.

[Sing A Song Fighter, 13 maj]

8