The Wannadies på KB – En bra kväll för 90-talsnostalgi

Foto: Fredrik Nystedt / Rockfoto

Det är en bra kväll för 90-talsnostalgi. Efter att ha prioriterat ytterligare ett glas vin efter middagen kommer vi in på KB först efter att förbandet Duschpalatset gått av scen. Jag får dock syn på dem senare.

Under spelningen förundras jag av att det står faktiska ungdomar i publiken (resten är 40-plussare som jag själv), men när Pär i Wannadies tackar och pekar ut dem får jag veta att de bredvid mig faktiskt utgör kvällens förband och ungdomen ibland oss får sin förklaring.

På ett skynke som täcker scenen spelas gammalt arkivmaterial av bandet. ”Finns Wannadies fortfarande?” frågar en röst avslutningsvis. Ner kommer skynket och bandet river av ”Lucky You” från 1992 års Aquanautic. Två trummisar öser på, Christina är lika cool som alltid, Stefan ser ut som världens snällaste träslöjdslärare, Fredrik håller sig lite bakgrunden och Pär ser inte ut att ha åldrats en dag sedan jag senast såg honom på The Tivoli i Helsingborg 1997.

Kvällens fokus ligger (så klart) på material från Be A Girl och Bagsy Me, med några oväntade val från Yeah. ”Low Enough” är lugn och finstämd, och enligt Pär, är det Fredriks (”depprockarens”) val. ”String Song” visar sig vara ett utmärkt tillägg till setlisten.

Foto: Fredrik Nystedt / Rockfoto

Mot slutet bjuds vi på både hitkavalkad och en trevlig överraskning. Som hjälp att framföra ”Friends” har bandet Malmö-exklusivt bjudit in Per Sunding från Eggstone, som för första gången live får utropa det energiska ”1, 2, 3, 4!” han bidrog med på studioversionen. Därefter följer ”You And Me Song”, ”Shorty” (ackompanjerad av Duschpalatsets sångare – passande enligt Pär då han är kortare än Pär själv) och den alltid lika humörhöjande, energiska ”Hit”.

Vi bjuds på inte mindre än två extranummer. ”Never Killed Anyone” och ”Someone Somewhere” följs av Go-Betweens-covern ”Lee Remick” och ”That’s All”, samma avslutning som jag minns från Bagsy Me-turnén 1997.

Det är bara att tacka och ta emot när gamla 90-talshjältar återvänder och ger sig ut på turné. Under kvällen har Wannadies öppet visat hur roligt de tycker det är att vara ute på vägarna igen och det känns som att ha umgåtts med gamla vänner. Per Sundings gästspel får en också att hoppas på en framtida swindie-version av ”We Love The 90’s”. Jag väntar spänt på sommaren 2024.

Bilder från Göteborgsspelningen på Pustervik.