Hilding återförenas på första turnén

Press

Umeå-bandet Hilding är aktuella med debutalbumet Hilding är död och denna skiva präglas av stor charm, varm lo-fi och vardagstexter på svenska. HYMNs Daniel Andersson kontaktade bandets sångare Jakob Jonsson för att prata om bandnamn och hur det kommer sig att Hilding är död.

Hej! Vilka är Hilding?

– Hilding är ett Umeå-band och vi har beskrivits som skev och ostädad lo-fi-indierock. Bandet består av Jakob Jonsson (sång, gitarr), Gustav Johansson (trummor, sång), Gottfrid Svensson (gitarr, sång) och Rasmus Nilsson (bas, sång). Vi föredrar dock att beskriva oss själva som ”i stil av 90-talets britpop kombinerat med den svenska proggmusikens gör-det-själv anda”.

Och framförallt – vem är Hilding?

– Namnet Hilding kom till i min fantasi en dag i somras då jag gick längs älven och såg den enorma villan tillhörande företagaren Hilding Holmkvist (känd som en av Umeås rikaste personer, grundare av sängmärket Hilding). Namnet kändes som att det hade kunnat vara ett dansband eller punkband, vilket gav en speciellt bra klang och lät helt enkelt bra. Genom Faceboook-kontaktannonsen ”Musiker i Umeå” fick jag kontakt med Gustav som spelar i bandet Thatchers, om att starta ett band tillsammans. Därefter övertalade jag min käre storebror Rasmus till att provrepa, samtidigt som jag träffade den nyinflyttade Gottfrid på ett lagerjobb där vi bondade över gemensamt musikintresse. Därav uppkom bandet Hilding i september 2021.

Hur viktigt är det att ha ett bra bandnamn?

– Ett bandnamn bör passa bandets ”stil” och ge ett smakprov på vad en publik kan förvänta sig. I vårt fall så skapar det otydlighet kring om någon heter Hilding av oss i bandet eller om projektet är ett soloprojekt av någon som heter Hilding. Om det uppnår något i sig vet vi inte, men det klingar åtminstone bra med en vardaglig ton. Värt att poängtera är att vi inte lagt någon större eftertanke på vårt bandnamn, utan det skedde mest av en slump.

Ni är aktuella med albumet Hilding är död. Berätta om skivan. 

– Trots att albumet spelades in i vår replokal, till störst del under en och samma kväll, så spretar den i många olika riktningar och ger en bra variation. Projektet blev något påskyndat då Gottfrid efter att ha gått skilda vägar med sin partner, åkte hem till Kalmar i december för att komma på benen. Dessutom skulle jag flytta till Uppsala i januari för studier och därmed skulle bandet upphöra. Projektet kom därför att heta ”Hilding är död” och syftet var främst att dokumentera tiden som band ihop för oss själva.

”Därför är vi i Hilding i den unika positionen att ha vår återföreningsturné som vår första”

– Men efter en tid bestämde vi oss att vi skulle dela det med andra och ladda upp skivan på Spotify och det blev en glad bonus att folk gillar vår musik. Hilding blev dock levande begravd och återuppstod en varm vinterdag i mars då jag flyttade tillbaks från Uppsala. Därför är vi i Hilding i den unika positionen att ha vår återföreningsturné som vår första. 

Har albumet någon röd tråd? 

– Albumets röda tråd är främst soundet då allt spelades in i samma miljö och dessutom våra olika spelstilar i farlig kombination. Man kan se den som en aptitretare för vad som komma skall, då vi redan jobbar på mer material och gig i närområdet.

Hur kommer det sig att ni började skriva på svenska? 

– Som ett textbaserat band blir musiken mer personlig på svenska då vi är bättre på att uttrycka oss på ett intressant sätt. Det känns dessutom roligare att kombinera musik med texter som folk lyssnar på, då det är en del av vår charm som band.

Berätta om era inspirationskällor. 

– Våra influenser är väldigt spridda vilket är vad jag tycker är vår charm. Jag är själv mycket inspirerad av britpop och garagerocken från början av 2000-talet. Men de andra medlemmarnas influenser är allt från svensk indie (Kent, bob bund), klassisk hårdrock (Iron Maiden, Black Sabbath) och tidig garagerock (The Stooges, Velvet Underground). Det som uppstår då vi spelar tillsammans blir därför något unikt då vi inte enbart kan jämföras med en enda tydlig referens. Sedan är en stor del av vårt sound dessutom våra färdigheter på våra instrument, vi har alla olika musikalisk bakgrund, vilket skapar en salig blandning.

Har ni lätt för att komma överens, eller blir det ständiga bråk om småsaker? 

– Vi har lätt att komma överens och alla bidrar med sin egna stil och influenser, vilket som sagt bildar det som är Hildings sound. Vi umgås även som vänner utanför musiken och gillar att göra saker ihop, typ åka skidor, dricka champagne och spela Guitar Hero. Något som däremot varit ett problem är stämningen i våra gitarrer, något som kan märkas på skivan om man lyssnar efter det.

Nu får du får chansen att lyfta fram er själva som band – vad är det bästa med Hildings musik?

– Det bästa med vår musik: att vi alla är lite olika som musiker och därför tillför något unikt och oersättligt till bandet.

Vad händer i vår?

– I vår kommer vi att spela in mer musik och spela live inne och ute runt Västerbotten och kanske även söderut. Det blir helt enkelt väldigt roligt!