Günthers ”Sex Myself” visar att allt inte behöver vara så gravallvarligt

En kväll för ett par år sedan befann jag mig på Backdoor i Stockholm, eller just kväll är kanske att underdriva, klockan var på god väg mot småtimmarna. En lång tid hade tillbringats på den märkligt belägna klubben, men med ett ytterst viktigt mål – att se Günther live. Planen gick i lås och runt 03:00 stod han på scen, livs levande och uppbackad av apparater som fullständigt spydde ur sig något som förmodligen skulle vara såpbubblor men mer kunde liknas vid badskum.

Det var en storartad upplevelse för att vara modest. Åren flöt på och visst finns den ypperliga konserten, fylld till brädden av hitlåtar, kvar någonstans i minnet. Mer än så trodde jag inte att det skulle bli, tills i dag då jag blev varse om att Günther släppt en ny singel, sina vana trogen något ekivokt döpt till ”Sex Myself”. 

Mest ihågkommen är han förstås för låtar som ”Ding Dong Song”, ”Teeny Weeny String Bikini” och förstås ”Touch Me”. I grund och botten är det väl någon sorts eurodance med texter som slår rekord efter rekord vad gäller sexuella anspelningar. Och visst kan det hela uppfattas som lite stötande, en man från Skåne som antar ett tyskt alter ego och sjunger ”oh, you touch my tralala, my ding dong”. Men det är förstås, jämför man med Dr. Bombay som några år innan Günther debuterade med sin hittills enda skiva Pleasureman släppte iväg ett album betitlat Rice & Curry och avhandlade en taxichaufför i Calcutta framstår Günther ändå som relativt mild.

Oavsett vad så finns det något med Günther och alla de andra som rör sig i samma musikaliska universum. Det är lättsamt, rätt kul och har ett stort mått självdistans (inbillar jag mig i alla fall), vilket det kan råda lite brist på just nu när allt ska vara så väldigt gravallvarligt på musikscenen. Det är ju faktiskt okej att bara ha skoj också, även om man såklart inte ska driva med taxichaufförer i Calcutta iklädd en turban från Buttericks, där går någon sorts gräns.

Ja, just det. Singeln var det. Hur låter då Günthers purfärska singel ”Sex Myself”? Jodå, helt okej faktiskt. Han har anammat den gyllene musikskaparregeln att aldrig chocka sin publik, ”Sex Myself” skulle utan problem kunna placeras in lite varstans i Günthers diskografi och komma undan med det. Men vad han menar med den inledande raden ”I’m famous, fucking hot I wanna sex myself right here” lämnar jag fritt för tolkning.