INTERVJU + PREMIÄR: Whylemin – ”Do You Ever Wonder”

Foto: Hanna Sörqvist 

Stockholmsbaserade Sofia Ahnborg aka Whylemin debuterar med singeln ”Do You Ever Wonder” och detta är en låt med stark närvaro, medryckande melodispråk och en genomarbetad ljudbild som känns fulländad. Sången och de vackra pianotonerna griper tag och som lyssnare är det bara att släppa taget, drömma sig bort och på så sätt bli ett med musiken.

”Do You Ever Wonder” har premiär på HYMN. Lyssna nedan och ta sedan del av en kortare intervju.

Vem är Sofia Ahnborg?

– Jag är en 28-åring från Stockholm, snart utexaminerad miljövetare, som varit totalt förtrollad av musik sedan jag köpte Britney-skivor för alla mina veckopengar som barn. Whylemin är mitt artistiska alter ego där jag är fri att dyka djupt ner i känslor och händelser, framförallt de fula, men med en fot stadigt kvar på jordens yta där jag finner hopp genom naturens lugnande och tidens läkande krafter. 

Varifrån kommer artistnamnet? 

– Whylemin är en sammansmältning av mina två mellannamn Emmy och Wilhelmina. En hyllning till mina rötter eftersom namnen kommer från varsin sida av min släkt. 

”Det är en dramatisk pianopoplåt med en ådra av postrock som börjar nästan som en viskning, för att avsluta i ett vrål”

Berätta om debutsingeln ”Do You Ever Wonder”.

– Det är en dramatisk pianopoplåt med en ådra av postrock som börjar nästan som en viskning, för att avsluta i ett vrål. Texten är en monolog om hur det är att bli lämnad, där både ilska och kärlek är närvarande men det är svårt att urskilja vad som är vad, så som det blir när någon man älskar sviker en. 

Vad är det som gör denna låt till en bra introduktion till din musik?

– “Do You Ever Wonder” handlar om mitt första heartbreak, som på ett sätt också blev startpunkten för mitt låtskrivande. Sedan dess har i princip all musik jag skrivit handlat om att bli lämnad, besviken eller andra sätt som kärlek kan få en att må riktigt dåligt på. Jag insåg sedan att låtarna jag skrev började bilda en tidslinje om hur det är att försöka laga ett brustet hjärta, bara för att inse att det går ännu mer sönder. “Do You Ever Wonder” är början på tidslinjen och även titulerad “pt1: the beginning”, och därför självklart den första låten jag ska släppa. 

Vilka är dina inspirationskällor? 

– Om vi pratar musikaliska inspirationskällor så är Susanne Sundfør, Anna von Hausswolff och Florence + The Machine några som verkligen har kastat om hela min värld med sin musik. Samtidigt sitter Max Martins gamla 00-tals-hitlåtar med Britney och Kelly Clarkson från min barndom tydligt i ryggraden, där jag framförallt fått med mig de melankoliska melodierna. Textmässigt får jag säga: alla oklara killar jag dejtat haha.

Du släpper musiken på egna bolaget Whylemin Music. Hur kommer det sig att du valt att släppa singeln själv?

– Jag gillar kontroll och att göra själv, så det kändes naturligt att bygga en grund där jag också kan ha hela den konstnärliga och ekonomiska makten över min musik. Sedan har jag ju också drömt om att bli en lika cool skivbolagsboss som Robyn när hon startade sitt Konichiwa Records.

Vad händer framöver?

– Först ska jag fira!! Sedan kommer jag fortsätta släppa låtar en efter en från tidslinjen. Nästa kommer lite senare i vår och blir “pt2: the never ending”, men titeln avslöjar jag inte riktigt än…!