Psyk-Lucia på Fyrens Ölkafé – ett annorlunda firande

Bildkollage: Malin Öberg

För ungefär en månad sedan dök ett event upp på Facebook som hette Psyk-Lucia med Barracuda. Det var omöjligt att inte bli nyfiken. Med tanke på att Psyk-Lucia dessutom skulle äga rum på Fyrens Ölkafé var det snabbt inskrivet i kalendern. Den 13 december var en måndag och vi bjöds, kort och gott, in till ett ”icke-traditionsenligt luciafirande”. Kan en vecka inledas bättre?

Vid halvåttatiden inleddes kvällen ändå relativt traditionsenligt med att kvällens artister gick i Luciatåg och sjöng ”Sankta Lucia”. Det var fint. De gick nedför trappan till konsertrummet och scenen var juldekorerad med glitter medan långa ljusslingor hängde i taket. Det mörka skynket på väggen bakom scenen lyste delvis diskret lila.

Eftersom Fisk var första band på scen och trion spelade instrumentalt. De snygga ljudmattorna avlöste varandra och man lyckades sätta en god prägel på Psyk-Lucia redan från början. Volym- och temposkiftningarna satt snyggt och mina tankar svävade stundtals iväg till några av The Doors instrumentala partier vilket bör betraktas som beröm. Efter drygt en halvtimme ställdes en fråga från scenen, ”är det time?”, och det var det. Konserten tog abrupt slut.

Göteborgstrion Givana har hunnit släppa några singlar och de låter väldigt bra. Kombinationen av Vendela Neijs briljanta texter och Anastasia Grivogiannis sång är förtrollande bra. Gitarristen Pablo Copa placerar den sista pusselbiten utöver rytmsektionen. I slutet av september spelade Givana officiellt live för första gången och nu var det dags för Psyk-Lucia.

Det var fem musiker som gick på scen halv nio och inledde med underbara ”Promillehalt”. Därefter fortsatte det på inslagen väg. Tonerna svävade ut i lokalen och smekte våra öron. Arrangemangen påminde ofta om hur inspelningarna låter, men de fick nytt liv och växte ytterligare från scenen, kanske framför allt under ”Khatarsis”. I slutet fick vi höra ”Bränna broar” och ”Darling” och den ensamma ballongen i taket gungade lite försiktigt i det gula snöret. Det var en väldigt vacker stund.

Kylan som lamslagit Göteborg under en tid var försvunnen och snön hade snabbt töat bort. Det var en mörk Luciakväll som lyftes av musik, skratt och leenden.

Hollow Ship släppte det grymma albumet Future Remains på PNKSLM Recordings i fjol. Jag har sett Hollow Ship flera gånger och det har alltid varit olika musiker på scenen, men alltid kretsat kring sångaren och gitarristen Thomas E Frank.

Hollow Ship avslutade Psyk-Lucia halv tio och ljudbilden blev större och tyngre. De härliga basgångarna, signerade Johannes Cronquist, grep tag i oss snabbt och kvällens två gitarrister, spred tonerna vackert i rummet. Vincent Vensal är en strålande sångare, men här sjunger han inte, utan låter gitarren sjunga istället. Han är en minst lika bra gitarrist som sångare.

Vi fick höra härliga ”Magic Mountain” tidigt och vi bjöds även på en lång och härlig version av ”Agent”. Om jag räknade rätt höll den på i elva minuter och det gungade bra bland wah-wah-pedaler och reverb. De fyra musikerna fick oss nästan att sväva tillbaka till 1960-talets psykedeliska glansdagar, men klockan tio tog det slut och tonerna från scenen försvann.

Jag passade på att fråga Malin Öberg och Linnea Forsberg, två av arrangörerna på Barracuda, som hastigast i vimlet:

Hur kom ni på idén med Psyk-Lucia?

– Det är något psykedeliskt över Lucia, svarade Linnea snabbt, och det var i huvudsak hennes idé. Vi ville försöka ta hand om det på en av Göteborgs rockscener och det gick bra.

– Jag är uppvuxen på landet, svarade Malin, och mindes tillbaka till uppväxtens fritidsgård och Luciarock. Musik och Lucia hör ihop.

Blir Psyk-Lucia en tradition framöver?

– Detta var en väldigt lyckad kväll, konstaterade båda. Vi lyckades förena Lucia och mystiken. Nästa år kanske det blir Psyk On Ice i Scandinavium, säger Malin och Linnea, och vi avslutar det korta samtalet med ett härligt skratt.

Utöver Malin och Linnea var även Julia Fredestad med och arrangerade.

Jag kan bara instämma i hyllningskören för detta var en väldigt lyckad kväll och jag hoppas verkligen att vi får möta Psyk-Lucia på liknande sätt även nästa år.