Äventyret: ”Det blir stort i det lilla, som en underdogkänsla”

Pressbild

Äventyrets nya singel ”Yellow House” är ett tacktal till en replokal och till allting som omgav den. Inför singelsläppet och det kommande albumet har HYMN pratat med medlemmarna Malte O’Reilly och Elias Stenman.

Yellow House är den gula villan där bandet höll till under sin tid i Falun. Utanpå syns en vanlig liten villa omgiven av träd, inuti finns Äventyrets före detta mötesplats med instrument och stökiga väggar prydda av posters och ljusslingor. Malte och Elias har känt varandra sedan grundskolan och har spelat tillsammans i olika konstellationer sedan tonåren. Yellow House har betytt mycket för dem.

– Vår första replokal var via någon kristen ungdomsgård. När vi blev lite mer etablerade fick vi den egna replokalen i den egna villan, det blev vårt näste, säger Elias Stenman.

– Vi kunde vara där dygnet runt och lära oss att spela musik, säger Malte O’Reilly.

”Vår första replokal var via någon kristen ungdomsgård”

Den nysläppta singeln skrevs inför en avskedskonsert när bandet skulle flytta från Falun och Borlänge till Göteborg. De släpade ut sina instrument till gården utanför Yellow House där de höll en sista spelning för att tacka villan, vännerna på hemmaplan som stöttat och sig själva som vågat göra verklighet av bandet.

– Härligt, avslappnat, en superfin kväll, sammanfattar Elias.

”Nu drar vi till Gbg, tar över stan med Blge-mentalitet” sjunger Malte på den nya singeln. En Borlängementalitet verkar vara vad som uppstår när du är ung i ett indieband i en småstad och nästan ingen omkring dig skapar samma grejer.

– Det känns inte som att man är något stort men det blir stort i det lilla, som en underdogkänsla som man tar med sig, säger Malte.

– Ja, det är något av en underdog-take. Plötsligt ska man flytta till storstan, klara av det liksom, säger Elias.

Skillnaden mellan småstad och storstad är väldigt tydlig i termer av livescen och inspiration.

– Hemma i Falun och Borlänge var det att man skapade det helt själv, sedan kommer man hit, det finns ju redan hundra tusentals eldsjälar, man kan gå på konsert varje dag i veckan. Jag älskar det, säger Malte.

Från Gbg-regnet kommer även en av Elias stora inspirationer Håkan Hellström.

”Utöver det så åker vi inte så mycket taxi faktiskt, men det var ett coolt namn”

– Det var verkligen introduktionen till musik för mig, säger han.

Det leder samtalet till hur Malte snarare har en grund i irländsk folkmusik och songwriting på engelska. Den svenska musiken fastnade hos honom först när de började spela musik tillsammans och skriva eget. Med influenser från såväl hamnstadens största stjärna som Irlands folkmusik är Äventyret på väg med album nummer två vid namn Äventyret Taxi. Även detta namn kommer från dagarna i replokalen i Falun, när Elias skjutsade bandmedlemmarna till och från lokalen genom en gruppchatt med samma namn som albumet.

– Utöver det så åker vi inte så mycket taxi faktiskt, men det var ett coolt namn, säger Elias.

Det nya albumet är mer lekfullt, Äventyret testar nya saker som att släppa instrumentala låtar och en låt på engelska.

– Om folk hoppar in i vår taxi får de lite allt möjligt. Vi vågar visa lite olika musikdelar med lite instrumentalt men även klassiska Äventyret, säger Malte för att sammanfatta skivan.

Äventyret Taxi släpps 7 januari 2022. Innan dess får vi den nostalgiska singeln ”Yellow House” om villan och människorna vi har att tacka för att bandet finns.