
Alla gör slut. Det slår Felicia Takman fast på sitt debutalbum som heter just Alla gör slut, en träffsäkert luguber och uppgiven albumtitel i samma anda som Little Jinders Allting suger (2016) och Magnus Ugglas Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt (1977).
Felicias bidrag började i ett mantra som hon och hennes bästis använde för att överleva hösten 2020. Efter att båda ha fått sina hjärtan rejält tilltufsade slängdes frasen till höger och vänster och applicerades på allt och alla. Stabila par i Felicias närhet kunde få berättat för sig att de snart skulle passera sitt bäst före-datum.
”Så titeln bestämdes innan jag ens hade skrivit en enda låt”
– Jag var inte särskilt rolig att vara med just då. Jag och min bästa vän blev dumpade samma vecka och gick igenom alla break up-faser tillsammans. Så småningom blev det något slags internskämt att alla gör slut. Och eftersom jag skulle börja skriva min skiva tänkte vi att det vore en kul låttitel, vilket snart utvecklades till att bli titeln på hela albumet. Så titeln bestämdes innan jag ens hade skrivit en enda låt, säger Felicia.
Gör alla slut med dig eller gör alla slut med alla?
– Alla gör slut med alla. Och det finns en tröst i det. Om man till exempel blir intresserad någon som är upptagen kan man trösta sig med att alla ändå gör slut. Förr eller senare får man sin chans.
Och nu då, tror du på kärlek?
– Jag är kär just nu, så det får jag väl säga att jag är. Men jag är inte helt okritisk till kärleken längre. När man har blivit heartbroken några gånger så blir man lätt cynisk och tror att allt förr eller senare kommer fuckas upp. Det är klart att jag inte vill tänka så om den relationen jag är i nu, men jag är lite mer på min vakt än innan.

Alla gör slut skrevs i vad Felicia kallar för ”en sval jag-tror-inte-på-kärlek-attityd”. Men även om skivan innehåller flera hjärtskärande iakttagelser om kärlekens förgänglighet så är det inte utan en rejäl dos humor. Vilket knappast kommer som en överraskning för oss med den goda smaken att följa Felicia på Twitter, där hon kan raljera över Ed Sheerans icke-existerande fans eller ranka de bästa ställena i Stockholm att ”dumpa nån på”.
– Jag blir lika glad varje gång någon uppmärksammar humorn i mina texter. När jag skrev ”Bara lite känslor” så kände jag att ”aj, det här gör lite ont”, och då ville jag avdramatisera det lite och slängde in några roliga textrader mellan allt det där dödsseriösa. Också titeln är tänkt lite som en axelryckning. ”Äh, det är bara lite känslor”, liksom, säger hon.
När blev du rolig?
– Jag börjar ofta och gärna skämta när det blir för mörkt och jobbig. Som ett sätt att distansera mig lite. Och så kan jag bli trött på att pop alltid ska vara så mycket hjärta och smärta. Särskilt i kärlekslåtar har låtskrivare en tendens att placera sig själva i ett underläge. Då är det roligare att själv vara den som gör fel.
Att Felicia Takman har ett förflutet inom reklambranschen är nog inte oviktigt i sammanhanget. Hon vet hur man får ordkombinationer att fästa och sticka ut i det så kallade mediebruset. När hon approcherade Universal var det inte bara med låtar utan också ett moodboard, färdiga pressbilder och ett artwork.
”Och det är klart att det underlättar för ett skivbolag at kunna sakna något som redan är ganska färdigt”
– De fick ett färdigt paket, kan man säga. Och det är klart att det underlättar för ett skivbolag att kunna sajna något som redan är ganska färdigt, säger hon och fortsätter:
– Men jag skulle ändå säga att musik och reklam är ganska väsensskilt. Fast jag har tänkt på Felicia Takman som ett brand och skapat som en liten värld utifrån den tänkta målgruppen. Jag har det här reklamtänket i bakhuvudet hela tiden.
I augusti 2020 kom så hennes debutsingel ”Ditt problem”, och sedan dess har det gått undan. Bara ett år senare kan ytterligare en handfull singlar, EP:n Hatar att förlora (2020), ett samarbete med Emil Gustafsson och den fristående nyårsraketen ”Vit månad” räknas till diskografin. Det är en imponerande hög produktionstakt.
– Jag gillar när det går snabbt. Dels beror det på att jag ville visa på en bredd i mitt artisteri, dels på att jag hade hunnit påbörja albumet innan den första ep:n hade släppts. Och så beror det såklart på coronapandemin, även om det är tråkigt att prata om. Eftersom jag inte har kunnat spela live så har jag kunnat vara mer i studion, förklarar hon.
Ett smärre genombrott kom med singeln ”Dunka dumma hjärta dunka”, som blev en stor radiohit och dessutom låg till grund för en novell av Linda Elmborg med samma namn. I låten sjunger Felicia att hon tröttnade på svensk pop innan hon ens hunnit släppa nåt.
– Det kom en våg av pop på svenska som kändes mer som en trendgrej än ett genuint intresse för svenska texter. Det blev ”inne” att sjunga på svenska och det kom mycket musik som inte sa någonting, som bara var helt platt. Det där tröttnade jag på, säger hon.
Ändå ger du dig in i matchen och hävdar att du gör angelägen svensk pop.
– Ja, jag vet. Det är skitotrevligt av mig.
Om dina första demos har du sagt att det var ”så bra att folk måste tycka om det”. Det låter som att du har ett bra självförtroende?
– Både jag och nej. Jag tänker snarare att jag är objektiv. Det är jättemycket jag gör som är dåligt. Och det som släpps är resultatet av hundratals kasserade låtar. Jag är väldigt hård mot mig själv, men jag kan också höra när något är riktigt bra. Privat däremot … där är självförtroendet inte lika bra.
Självkritiken har hursomhelst släppt igenom de tio låtar som nu utgör Alla gör slut, ett album som mer än kompenserar för den typen av svensk pop man blivit så trött på. Vad Felicia Takman har som hennes konkurrenter saknar vet jag inte, men jag vill tro att det har med självdistansen och glimten i ögat att göra.
För kanske levererar Felicia lite av en programförklaring när hon pratar om att låtarnas berättarjag inte alltid måste framställas som sympatiska.
– Man måste få göra saker utan att det blir en så big deal. Vissa saker kan bara få vara. Alla gör ändå slut.
Felicia Takmans debutalbum Alla gör slut släpps på fredag (29 oktober)