Johanna Pettersson – The Show Must Go On

Äntligen! Den amerikanska sångboken är tillbaka. Någon vecka efter landet vaknade till liv efter vad som kändes av ett årtionde av ide infann sig undertecknad, som sig bör, på en hotellbar i centrala Stockholm. Från scen bjöds det på jazz i sin mest trivsamma form, hämtad från den aldrig uttömda amerikanska sångboken och framförd av Johanna Pettersson med tillhörande trio. Nu släpps det album som många av sångerna infinner sig på – The Show Must Go On

Visst har låtarna sjungits in av otaliga artister före Johanna Pettersson. Men det är just det som är styrkan i de nedplitade raderna, för att använda ett något klichéartat uttryck är de tidlösa och kan således återanvändas hur många gånger som helst, en fin tradition. Pettersson gör de dessutom med en twist, vilket de tål. Mest noterbart är det på öppningsspåret ”The Party’s Over”, som skruvats upp rejält jämfört med varianten som sjöngs in av Judy Holliday

Risken finns att standards med en klassisk inramning faller mot easy listening och tenderar att bli lite väl retro, något som i sig inte betyder dåligt, men smått ointressant. Johanna Pettersson med fullfjädrat band lyckas dock hålla det intressant hela vägen, stilistiskt inte helt olikt med säg Rigmor Gustafssons senare års produktion. Att skivan dessutom släpps på det ypperliga formatet Compact disc bidrar även det till helhetsintrycket, när köpte ni en CD sist? Tänkte väl det, ut och köp, det är ett format på uppgång.

[Prophone Records, 15 oktober]

8