Kiev bjuder upp till dans

Press. Anya Kovalska får igång dansen på Electroleto.

HYMNs Hans Wåhlberg har tillbringat mycket tid i Kiev denna sommar och den elektroniska scenen har visat sig vara något alldeles extra.

Kiev, vid sidan av georgiska Tblisi, har alltmer börjat rankas som europeisk huvud-hub för elektronisk musik. En del kallar staden för ”det nya Berlin” och hävdar att Kiev är på väg att ta över titeln från den tyska huvudstaden som den elektroniska musikens mecka.

Sommaren i Kiev har bjudit på en rad olika festivaler och evenemang med elektronisk musik. Den 15–18 juli gick Vibronica Festival (Stardust) av stapeln med över 100 artister på listan.

Den 23–24 juli anordnade de två georgierna Zviad Gelbakhiani och Guri Gotsadze, grundare av den smått kultförklarade technoklubben Bassiani i Tblisi, en festival för elektronisk musik utanför Kiev. En festival som gavs namnet Iskra som betyder ”gnista”. Tanken var att tända en sådan för att lansera Kiev som hub för elektronisk musik och för att initiera en kontakt mellan Ukraina och Georgien och ett samarbete som de hoppas ska etablera städerna och länderna internationellt som kreativa samlingsplatser för den elektroniska musiken. 40 olika DJs, mestadels lokala storheter som DJ Nastia och technopionjären Stanislav Tolkatjev, samlades då utanför Kiev i ett före detta sanatorium byggd under sovjettiden, Khvylia Sanatorium, med scener uppbyggda även i skogen utanför byggnaden.

Den 7 augusti uppträdde den tyska electronica-stjärnan Christian Löffler på JARD Club alldeles utanför Pavillion 19 som jag återkommer till senare i artikeln.

YouTubeklipp Löffler:

Den 7–8 augusti hölls också ett ”skogsrave” på hemlig plats med en mängd olika DJs och elektroniska kompositörer, bland andra svenska Johanna Knutsson. Spindel i nätet för dessa hemliga parties i Kiev är promotorgruppen och skivbolaget Rhythm-Büro som startade verksamheten redan 2015 och behållit sitt koncept med hemliga skogsrave som brukar gå under namnet Natura.

De som köper biljett får ett mejl dagen före eventet som talar om vart de ska bege sig. Grundaren är Igor Glusjko men drivande sedan starten är också Alexander Pavlenko (AKA Na Nich) och Vera Logdanidi (AKA Vero). De verkar dock hålla hårt på sin hemliga profil då de har varit omöjliga att få tag i för en pratstund.

Detta var bara några av flera liknande evenemang den här sommaren i Kiev. Dessutom finns ju alla klubbar som nu öppnat upp igen efter alla mer eller mindre strikta corona lockdowns.

YouTube-klipp Johanna Knutsson DJ-set i Berlin: 

Vera Logdanidi/Na Nich DJ-set: 

Klubbar, klubbar, klubbar

Den mest kända rave-klubben i Kiev är Closer som ligger på den svårfunna adressen 31 Nyzhnoiurkivska i Podil-distriktet. På adressen, som förr hyst en repfabrik, huserar även ett antal konstnärer och här finns förutom Closer också klubben Mezzanine, samt ytterligare två klubbar, liksom radiostationen 20ft som sänder mestadels experimentell elektronisk musik, samt en liten skivbutik.

En del reser till Kiev, vissa ända från USA, enkom för att gå på Closer. Klubben har dock fått rykte om sig att vara ett drognäste. Sanningsenligt eller ej så har det lett till en punktmarkering från polis och i våras gjordes ett stort och våldsamt tillslag mot klubben. Enligt vittnen slogs folk ned utan pardon utan synbar anledning. Som motreaktion hölls en stor demonstration mot polisvåldet och ett upprop initierades till vilket en hel del av Kievs artistelit slöt upp, bland andra kända Alyona Alyona.

Alldeles oavsett detta har klubben också fått en hel del kritik på nätet från missnöjda besökare som reagerat mot den snobbiga attityden vid entrén där de mötts av ett mindre förhör om kvällens artister/DJs. En sorts kunskapstest för att få komma in uppenbarligen.

I helgen som kommer, 21–22 augusti, är Closer också medarrangör av festivalen Brave! Factory med ett helt koppel DJs och artister från hela världen. Bland många andra svenska SHXCXCHCXSH, brittiska 808 State, franska Acid Arab, tjeckiska Kalabrese, danska Len Faki och tyska Modeselektor. Den hålls dock på ett fabriksområde en bra bit utanför centrum och inte i Closers lokaler.

Teaser Brave! Factory.

En alldeles nyöppnad konkurrent som snabbt fått rykte om sig att vara ett av stans bästa ställen är Arsenal XXII. Möjligen är det en passning till Closer som ställets ledning ger till sajten flowmusic.one:

“We want ARSENAL XXII to become a place where guests will always dance with pleasure, regardless of whether they are familiar with the artist’s work or not”.

De håller “parties” varje fredag och knutet till stället är också en bar, the Vognyk (AKA “Wonderful People Bar”), som serverar drinkar och även har DJs som spelar disco och house.

Lokalerna har tidigare tillhört vapenfabriken Kiev Arsenal, centralt beläget vid metro- stationen Arsenalna, som i sig är värd ett besök då det är världens djupast belägna tunnelbanestation och med en av världens längsta rulltrappor (fjärde längsta i världen senast jag kollade).

YouTube: Opening teaser Arsenalna XXII: 

Inte långt därifrån finns Kureni som är ytterligare ett populärt ställe som av många anses som den bästa klubben i stan, högklassigt beläget med utomhusdans på sluttningen ned mot floden Dnepr.

Dagtid är det restaurang som på fredagar och lördagar förvandlas till klubb mellan 18–02. Här ges inte enbart elektronisk musik utan också annan dansant musik, och den som gillar karaoke kan få sina exhibitionistiska böjelser tillfredsställda här. Inträdet är ganska höga 800 UAH vid entrén men om man köper online är det halva priset.

Ifjol öppnade också en namnlös bar som blev en liten sensation i Kiev, delvis för den mystik som ägarna valt att hölja stället i. Ligger på Kyrylivskagatan i Podil-distriktet och kallas därför oftast för “the club on Kyrylivska Street”. Klubbens adress är Kyrylivska 41 inhyst i en gammal industrilokal och det kan vara svårt att hitta entrén. Väl där måste man också passera en ”face-control”. Men stället har ändå blivit en av de fyra stora rave/techno- klubbarna i staden i konkurrens med CloserKureni och Arsenalna XXII.

Kurazh – mod, driftighet och glädje

Den som vill dansa till elektronisk musik men inte har lust att göra det nattetid och bli synad vid entrén har också ett annat och lite ”snällare” alternativ. Kurazh (sv/Kurage/Mod) är en organisation som startade som en loppmarknad och numera har en fast punkt på Paviljong 19 vid utställningsområdet Expo Center i Teremky-distriktet, nära metro-stationen Vistakovyi Center. Området ägs av staten och var tidigare helt fokuserat på vetenskapliga utställningar och fick vid öppnandet 1958 det föga blygsamma namnet Exhibition of Advanced Achievements of the National Economy of the USSR. Numera finns också en mängd nöjesetablissemang, en poolanläggning och mängder av restauranger på området.

Press. Bild från Electroleto.

Kurazh huserar alltså i en av de gamla paviljongerna samt på ett stort område utanför denna. Varje månad anordnar de ett stort weekend-evenemang som sommartid kallas Electroleto (sv/Elektrosommar) men som även hålls under årets övriga månader, då under andra evenemangstitlar och med jazz varvat med den elektronisk musiken.

Själva evenemanget kretsar kring loppmarknaden i Paviljong 19 men också kring scenen utanför där DJs underhåller och bjuder till dans hela dagen mellan 12–23. Det kostar bara en dryg 50-lapp att komma in på området och det är helt öppet för alla. Även för barn som också har en egen hörna med aktiviteter, som i övrigt innefattar föreläsningar och förevisningar av olika slag. Huvudnummer är dock den elektroniska musiken. Hit bjuds även internationellt kända DJs, bland andra svenska Axel Boman, men under Corona-pandemin har det mestadels blivit Kiev-baserade sådana som stått för underhållningen. Så också när jag besöker Electroleto.

Grundaren till allt är Alyona Gudkova som inspirerats av vad hon sett i Barcelona och ville starta något liknande hemma i Kiev. Jag har dock stämt träff med PR-ansvariga Maya Beriasjvili vid öppningen av Electroleto 14–15 augusti men möts i entrén av tre unga kvinnor. Maya talar endast ryska så hon har sällskap av Nadia Pahava som är engelsktalande och anställd vid samma PR-byrå som anlitas av Kurazh, samt Anastasiia Lepikhova, operational director för Kurazh. De är mycket proffsiga, tillmötesgående och vänliga.

Tidigare har de haft musiker som stått för olika genrer men ledningens eget intresse för elektronisk musik gjorde att de för ett par år sedan bestämde sig för att fokusera på sådan. Nadia håller med om att Kiev blivit en hub för techno och annan elektronisk musik men gillar inte benämningen ”det nya Berlin”. Det antyder att Kiev skulle kopiera något som redan gjorts och att det skulle råda någon form av konkurrenssituation mellan de båda städerna om kungakronan, men hon hävdar att Kiev gör sin egen grej precis som Berlin gör sin.

– I Kiev är inte eventmarknaden så stor. Alla känner alla och det finns ett cluster av unga som startar olika verksamheter knutet till elektronisk musik och de inspirerar andra ungdomar och bildar ringar på vattnet, menar Nadia.

Alla artister under just denna weekend är baserade i Kiev och Kurazhs evenemang har blivit något av en skola för DJs. En sån finns för övrigt på området och en del av artisterna har börjat sina banor just där. Traditionellt brukar nya och oprövade namn inleda från scenen och de mer kända får kvällspassen. Klockan 23.00 stänger de portarna och Anastasia hävdar att de blivit trendsättande med sina ”daytime parties”.

Det framgår också tydligt att öppenhet och glädje är något man vill att evenemanget ska utstråla. Här roar sig barnfamiljer, en chill-zon där hundar är välkomna finns, och regnbågsflaggan vajar sida vid sida med den ukrainska utanför paviljongen. Allt överskott går också till välgörenhet.

Men här finns ändå en vinbar, en Aperol-bar, öl- och ciderbarer samt en stor food-court med mat av flera olika slag. Den som vill kan hänga här hela dagen och dansa så mycket man vill och orkar för att emellanåt sträcka ut sig i någon av alla hängmattor som finns på området. Det kan behövas eftersom termometern snuddar vid 30-strecket denna weekend och för övrigt hela augusti månad i Kiev hittills.

Ett orosmoln är att president Zelenskij har planer på att anlägga en akademi just i Paviljong 19 och eftersom området står under presidentens administration kan det bli till att flytta hela verksamheten någon annanstans vilket inte blir alldeles enkelt.

Gräddan av Kievs DJs

Just den här veckändan uppträder på Electroleto bland andra Frolov som också är den som driver DJ-skolan. Phillipp Markovich kanske är den mest kända och knuten till klubben Closer. Lördagens sista kvällspass är en livekonsert med Cape Cod men jag imponeras mest av söndagens avslutande trio MiuraAnya Kovalska och Yura Denysenko.

Press. Miura.

Miura är från Kiev men är ofta ute och rör på sig i världen, åtminstone före corona. På Electroleto står hon för det kanske allra bästa setet med mycket orientaliska vibes och originella mixar.

YouTubeklipp DJ-set Miura: 

Miura är hennes judiska namn, avslöjar hon när jag får en pratstund med henne efter hennes set. Annars går hon under namnet Alena Pereginets. Hon är regelbundet DJ på Kureni men är också Art manager på Vognyk bar. Tidigare har hon lånat sina tjänster som DJ till Kit-Kat i Berlin. Hon är även producent åt andra och skriver mycket eget material. Vid sina resor runt jorden gör hon ofta fältinspelningar som hon använder i sina kompositioner, säger hon. Men under rådande pandemi blir det mer Kiev-baserad aktivitet.

Hon ger ett coolt och fantasifullt men lite mer laid-back gig mellan 16–18 och byter sedan av med Anya Kovalska som höjer tempot och får fler dansare på fötter innan Yura Denysenko tar över 20–23 och får dansaktiviteten att gå från lojt och förnöjsamt till vilt och extatiskt. Jag tar metron hem igen, svettig men nöjd och längtar redan till nästa månads Kurazh– evenemang. Hett är det sannerligen i Kiev, både bildligt och bokstavligt. Så det är bara att packa dansskorna och boka biljett.

YouTubeklipp DJ-set Yura Denysenko: