PREMIÄR: Orsakan – ”Till dig”

Press

Ibland får musik skava, slita och göra illa. Det vet Pia Olofsson, namnet bakom Orsakan, som idag släpper singeln ”Till dig”. Att den släpps på internationella kvinnodagen är ingen slump. ”Till dig” är nämligen en låt om övergrepp, samtycke och systerskap. Den släpps tillsammans med det lika såriga introspåret ”Till mig”, ett tal som Orsakan skrivit till sitt sjuttonåriga jag.

Orsakan berättar att låten kom till under en sömnlös natt. Plötsligt hade det förutsättningslösa gitarrplocket blivit en låt.

– ”Till dig” är en så himla viktig låt för mig! Jag har vänt mig själv upp och ner och ut och in, tömt ut det innersta ur mig. Vi är så många som känner oss ensamma i det här. Det bästa som kan hända är att någon, på grund av den här låten, tar mod till sig och vågar prata om ett övergrepp de varit med om, säger Pia.

Hur känns det att låten nu släpps?

– Det känns på så många olika sätt. Lite jobbigt för att det är ett så tungt ämne och det är väldigt personligt. Men allra mest viktigt, roligt och skönt! Jag har lagt ner mycket jobb och kärlek på det här, så det känns skönt att få dela det.

Förutom att lyssna på din låt, hur ska 8 mars bäst spenderas?

– Med färg, glitter och kärlek!