Story of the Song: Saga Back

Denna vecka är det Göteborgsbaserade Saga Back som gästar Story of The Song, och detta är en av västkustens bäst bevarade artisthemligheter. I nedanstående video är det singeln ”Samuel” som står i fokus och därefter kan ni ta del av en intervju signerad Daniel Andersson.


Vad kännetecknar din musik 2021?

– Den är ganska sparsmakad skulle jag säga. Det har den väl kanske varit tidigare också, men jag har nog gått ännu mer in på det spåret nu. Mycket fokus på sång och att det ska kännas så ”på riktigt” som möjligt. Om det låter lite pitchigt på något ställe tycker jag oftast inte att det gör något liksom. 

– Jag har också börjat skriva en del lite mer ”berättande” låtar, som om jag skrev en novell typ. ”Only Way She Knows” och ”Ascetic Ways” [båda spår från kommande debutalbumet All Is Not Well In Heaven som släpps 9 april] till exempel, de är som små historier istället för att utgå från ”I did this” eller ”you did this to me” hela tiden, som jag kan tycka att de flesta låtar i popvärlden kanske gör.

Har dina musikaliska preferenser förändrats med åren?

– Om man pratar om preferenser när det gäller min egen musik, så har den gått från att vara väldigt gitarrbaserad till att inkludera lite fler element. ”I’ve Been & I Still” [spår från kommande debutalbum] är ett ganska bra exempel på den utvecklingen. När jag spelade in den demon kände jag direkt att jag ville ha vocoder genom hela låten, vilket gamla jag kanske inte skulle varit så taggad på. När jag började skrev jag ju allt på gitarr och hade väldigt akustiska låtar. Det är inget man kan lyssna på nu men de fanns i alla fall något år på Spotify, innan jag tog ner dem.

”Just nu är jag väldigt inne på Holly Humberstone, Jacob Banks och Dodie”

Vilka är dina musikaliska förebilder?

– Just nu är jag väldigt inne på Holly Humberstone, Jacob Banks och Dodie. Men mina go to som alltid funnits med mig är Adele och Regina Spektor. Adele främst för hennes röst (men även låtar) och Regina Spektor för att hon är en sjukt duktig låtskrivare. Hennes texter sticker verkligen ut.

Hur känns det att vara en del av Westside Music Swedens intervjusatsning Story of the Song?

– Det är kul! 

Hur gick inspelningen?

– Jo men det gick bra, dock hade min röst inte riktigt återhämtat sig efter vad jag tror var Corona i höstas, som tydligen kan sätta sig på stämbanden, så det var lite tuffare att sjunga än vanligt. Men det var kul!

Var det svårt att välja låt?

– Inte alls, jag spelade ”Samuel” eftersom den släpptes 26:e februari, så det var ett enkelt val.

Hur är det att arrangera om sina egna låtar?

– Svårt! Eller, det beror lite på. Men det kan ta lång tid att få till det. ”Wishing For Anything” till exempel, den spelade jag och Erik Jonasson, som jag skrivit med och sjunger den tillsammans med, live i somras på ett ganska annorlunda sätt än inspelningen. Det tog ändå ett bra tag innan vi löste hur vi skulle få till den på ett bra sätt.

Vad vill du förmedla med din musik?

– Jag tänker inte så mycket på vad jag vill förmedla när jag skriver låtarna. De tankarna kommer mer när jag producerar dem, men då försöker jag fokusera på att få det att kännas verkligt och nära. Alla mina låttexter är väldigt ärliga och de flesta utgår på ett eller annat sätt från mina egna upplevelser, vilket är lite läskigt för det gör en väldigt sårbar. Men på något sätt är det väl den sårbarheten jag vill förmedla kanske. Ärligheten.

Går det att koppla din musik till Göteborg på något sätt?

– Hmm, jag har aldrig skrivit om Göteborg. Det känns som att Håkan har patent där, men det är ju definitivt i och runt Göteborg som jag utvecklat mitt musikskapande. När jag började spela in låtar till en EP under sista året på gymnasiet gjorde jag det i Majorna tillsammans med Mattias Nyberg, så på så sätt kan man väl säga att det är kopplat.

Vad händer framöver?

– Album! Ahhh, det känns läskigt att säga men det släpps i början av april. Jag är taggad men samtidigt så känns det lite som något jag behöver få ”överstökat”, eftersom det har växt fram under en så lång tid. Sedan ska jag även spela på Låt Live Leva den 10:e April!

– I sommar vet jag faktiskt inte, troligtvis kommer jag spela live om det går men annars ska jag nog försöka chilla en hel del. Jag pluggar ju nu heltid samtidigt som jag håller på med musiken och det är redigt stressigt ibland så jag ska i alla fall försöka se till att få lite ledighet.

Story of the Song produceras av Westside Music Sweden.