Redaktionens favoriter v.8

Corduroy. Foto: August Wikström

Det är fredag och det innebär att det är därmed dags för HYMN-redaktionen att tipsa om ett gäng färska musikfavoriter.

Corduroy – ”Gråa dagar” (låt)

Norrköpingsbandet Corduroy har signats till VÅRØ RECORDS och ett debutalbum sägs vara på väg under våren. Fram tills dess lär nya singeln ”Gråa dagar” gå varm här på redaktionen. Shoegaze på svenska blir inte mycket bättre än så här.

Mountain Man – ”Hot Knife” (Fiona Apple-cover)

Efter covers av låtar signerade bland andra Wilco och Kacey Musgraves har det blivit dags för sångtrion Mountain Man att tolka Fiona Apples ”Hot Knife”. Resultatet är både bedårande och fascinerande.

Slothrust – ”Cranium” (låt)

Vi har gillat Slothrust från Boston ända sen suveräna albumet Of Course You Do från 2013. Allt de gjort sen dess är bra eller bättre och deras något skeva indierock låter inte som något annat. Egentligen är de nog ett av 2010-talets bästa band, men de har ännu inte fått uppmärksamheten de förtjänar. Nya singeln ”Cranium” är något mindre skev och lyfts mer av snygg versmelodi och ett attraktivt gitarrsolo, men är ändå en fullträff.

wy – ”Dream House” (låt)

Tiden går fort när man har roligt heter det och det har varit en fröjd att följa wy:s framfart på väg mot album nummer 3 i ordningen. Kommande Marriage lär bli en stadig vän att hålla i handen när den släpps via Rama Lama Records i maj. Just nu repeatlyssnar vi på nysläppta singeln ”Dream House”. Grymt bra!


Dinosaur Jr. – ”I Ran Away” (låt)

Dinosaur Jr. är tillbaka och musiken har inte förändrats ett dugg, vilket känns både tryggt och fullständigt logiskt. Detta är inte ett band som behöver uppfinna hjulet på nytt – J. Mascis & Co är bra som de är.

Noname – ”Rainforest” (låt)

Senare i år släpper Noname sitt nya album Factory Baby och nu har softa smakprovet ”Rainforest” anlänt och det går inte att tycka illa om denna silkeslena mix av hiphop, R&B och mainstream pop.

Alan Vega – ”Nike Soldier” (video)

Suicide-sångaren Alan Vega avled i juli 2016 och denna förlust är fortfarande svår att ta in. Nu släpper amerikanska etiketten Sacred Bones Records albumet Mutator – med tidigare outgivna låtar – och första smakprover heter ”Nike Soldier.