Festivalläget 2021 – en snabb överblick

Foto: Alexander Tillheden, Områdesbilder – Way Out West, Göteborg (2018)

HYMNs Kristoffer Nilsson längtar efter ett liv bortom Corona-pandemin och mer specifikt en vardag där konserter och festivaler återfått sin position som samlingspunkt och vattenhål för törstande musikälskare. Hur ser läget ut just nu? Kristoffer guidar.

Jag sitter nog inte ensam i snöfallet och drömmer om konserter och musikfestivaler. Det är prövningens tid för oss livemusikälskande besökare, arrangörer, musiker, ljus- och ljudtekniker, konsertlokaler osv. Även om pandemin har lamslagit stora delar i ungefär ett år så har jag inte vant mig vid livet utan konserter de senaste månaderna. Det är faktiskt sjukt jobbigt att inte kunna få göra det jag älskar att göra, jag erkänner det gärna, samtidigt som jag känner mig privilegierad att vara frisk, att kunna gå på grusvägar och njuta av naturen och en massa annat som jag kanske ibland tar alltför givet. 

Men hur ser det egentligen ut på festivalfronten i Europa just nu? Vad har man som utgångspunkt i den allt ljusare vintern? 

Jag har kollat en del på hemsidor och har gjort en väldigt kort sammanfattning av läget på femton större och mindre festivaler. Vissa festivaler har sedan länge presenterat datum och ett gediget program medan andra redan valt att ställa in. Här kommer, som sagt, en kortare lägesuppdatering i mitten av februari.

London Calling, Amsterdam, Nederländerna

Den legendariska festivalen på underbara Paradiso planeras i nuläget att genomföras den 21-22 maj. Man har släppt en handfull band, bland annat The Ninth Wave och Faye Webster

NorthSide, Aarhus, Danmark

Den mysiga festivalen på Jylland har publicerat datum sedan länge. På hemsidan står det att festivalen äger rum den 3-5 juni och Kashmir är presenterade.  

Primavera Sound, Barcelona, Spanien

Om man tittar på line-up så ”vinner” i regel Primavera Sound varje år, om jag får bestämma. Det är så sjukt mycket bra musik på den festivalen och Barcelona är en fantastisk stad. Årets festival planeras att äga rum den 2-6 juni och en stor del av startfältet är släppt sedan länge. Jag väljer att inte rabbla artister.  Obekräftade rykten gör dock gällande att man överväger att flytta festivalen till september.   

Sweden Rock, Sölvesborg, Sverige

Den klassiska festivalen för hårdare rock planeras äga rum den 9-12 juni. Artistfältet i Blekinge består hittills av bland annat Guns n’ Roses, Dropkick Murphys och Social Distortion. Ungefär 80 artister är släppta på hemsidan.

NOS Primavera Sound, Porto, Portugal

Den 10-12 juni planeras den mindre, men betydligt mysigare, Primaverafestivalen i sagolika Porto. Man brukar kunna räkna med en festival som är ungefär hälften så stor som den i Barcelona och det ser ut så även i år. Om ryktet stämmer med flytt till september så lär Portoupplagan hamna veckan efter Barcelona. Det är ofta samma artister som i Barcelona och i Porto kommer bland annat Pavement, Dinosaur Jr. och Tame Impala spela, om allt går som det ska.  

Isle of Wight Festival, Newport, England

Den legendariska festivalen i södra England är annonserad till den 17-20 juni med artister som Duran Duran, Supergrass och Lightning Seeds

Roskilde. Kendrick Lamar spelar på Orange under Roskildefestivalen. Foto: Nora Lorek / Rockfoto (2015)

Roskilde Festival, Roskilde, Danmark

Klassiska Roskildefestivalen planeras äga rum den 26 juni-3 juli. Man har släppt en del av startfältet med stora namn som Kendrick Lamar och The Strokes samt favoriter som Big Thief, Fontaines D.C. och IDLES.   

Glastonbury Festival, Pilton, England 

Den enorma festivalen meddelade den 21 januari på hemsidan att festivalen ställs in i år. Glastonbury brukar annars äga rum i slutet av juni.  

Rock Werchter, Leuven, Belgien

Med band som Gorillaz, Nothing But Thieves och Pixies siktar belgarna på festival den 1-4 juli utanför fina Leuven. 

Lollapalooza, Stockholm, Sverige 

Den Chicagobaserade festivalen dyker upp på alltfler ställen i Europa och glädjande nog har Stockholm blivit en av städerna. I år planeras festivalen äga rum den 2-4 juli med artister som The Killers, Pearl Jam och Royal Blood på affischen. 

NOS Alive, Lissabon, Portugal

Den stora festivalen utanför Lissabon planeras till den 7-10 juli och några artister är redan släppta, bland annat Red Hot Chili Peppers, Angel Olsen och The Lumineers

Öya, Oslo, Norge

Way Out Wests norska ”systerfestival” går av stapeln den 10-14 augusti och man har släppt några artister, bland annat Bon Iver och Bikini Kill.  

Way Out West, Göteborg, Sverige

Slottsskogens pärla planeras att äga rum den 12-14 augusti och på hemsidan meddelas att det snart kommer att presenteras spännande nyheter rörande årets festival. Man blir sjukt nyfiken, men kan snegla lite på vad Öya har släppt då det inte sällan, till viss del, är samma artister som spelar på de båda festivalerna. 

Iceland Airwaves, Reykjavik, Island

Det är inte varje festival man besöker där man kan se norrsken och valar/delfiner, men det kan hända i samband med Iceland Airwaves. Festivaldatum är den 3-6 november och flera artister är presenterade, bland annat Porridge Radio och Dry Cleaning.  

Le Guess Who?, Utrecht, Nederländerna

Denna strålande festivalstjärna i novembermörkret planeras den 11-14 november och det är bland annat John Dwyer och Lucretia Dalt som kommer att sätta ihop festivalen. Flera fina bokningar är redan presenterade. 

Hur blir det då med festivalsommaren och hösten? Jag har så klart ingen aning om det, men har biljett till bland annat London Calling i Amsterdam, NOS Primavera Sound i Porto, NOS Alive i Lissabon och Le Guess Who? i Utrecht så jag vill väldigt gärna tro att det går att lösa på något sätt även om jag samtidigt förbereder mig på att det kanske inte blir så i år heller. 

Jag tror nog inte att alla artister som är presenterade till Primavera Sound i Barcelona kommer kunna närvara tillsammans med den stora publik som normalt sett besöker den festivalen i månadsskiftet maj/juni och då förändras förutsättningarna automatiskt för Porto också, till exempel. 

Men någon festival bör det förhoppningsvis kunna bli under sommaren. Det lyser så många stjärnor på den mörka februarihimlen just nu att det vore märkligt om det inte blir så och i höst lär stjärnorna skina ännu klarare.