Generation X – 40 år sedan Billy Idol lämnade bandet

Jag tillhör Generation X. Den ironiska generationen kallades vi för på vissa håll och en annan beskrivning kan vara att vi är barn till den stora 1940-talsgenerationen. Men Generation X var även ett grymt bra punkband från 1970-talets England. 

Idag för 40 år sedan lämnade dock William Michael Albert Broad (även känd som Billy Idol) Gen X som man hette då och, efter flera turer genom åren, upplöstes bandet definitivt. Med anledning av detta har jag skapat en kort lista för att minnas ett av de finaste punkbanden i den brittiska punkhistorien. 

”Your Generation” (1977)

Generation X bildades i London 1976. Det var det första band som spelade på klassiska punkscenen The Roxy i slutet av 1976 och debutsingeln ”Your Generation” släpptes egentligen två gånger, den första dock i en väldigt begränsad upplaga. I mitten av juli 1977 skrev man kontrakt med Chrysalis Records och spelade in ”Your Generation” i klassiska Morgan Studios med Phil Wainman som producent.  

Här är en video till ”Your Generation”.

”Your Generation” framfördes även i TV (Marc Bolan Show) i september 1977. Presentationen av bandet är fantastisk. 

”Day by Day” (1977)

B-sida på ”Your Generation” är ”Day by Day” och singeln släpptes i september 1977. Den klättrade till plats 36 på den engelska singellistan. Inte helt okända Elton John lär ha kallat singeln för ”dreadful garbage”.  

”Day by Day” spelades live i japanska Osaka den 28 juni 1979. 

”Wild Youth” (1977)

Uppföljaren var ”Wild Youth” som släpptes i november och den misslyckades med att ta sig in på singellistan. Det var den enda singel av Generation X som inte lyckades med det.   

Detta är musikvideon till ”Wild Youth”. Det ser ju dock inte väldigt vilt ut.

”Ready Steady Go” (1978)

Bandets tredje singel släpptes i februari 1978 och den tog sig in på singellistan, men stannade på 47-platsen. Bandet turnerade även mycket under 1978. Man körde över 50 konserter i England under året och de flesta konserter bandet gjorde var inom landets gränser. Några spelningar gjordes i Frankrike och utanför Europa gjorde man ett kort besök i Japan sommaren 1979. I slutet av 1978 hade Generation X ett förband från West Sussex som kallade sig för The Cure.  

”Ready Steady Go” framfördes i Top of the Pops i mars 1978. 

”One Hundred Punks” (1978)

Debutalbumet Generation X innehåller samtliga låtar som nämnts ovan och släpptes den 17 mars 1978. Martin Rushent producerade och det spelades in i TW Studios i Fulham. Plattan nådde framgångar, fick en del goda recensioner och nådde till slut 29-platsen på albumlistan i England. ”One Hundred Punks” är en särskild favorit från debutalbumet.  

Här är en liveversion av låten från Paris Theatre i London i maj 1978. 

”King Rocker” (1979)

Bandets mest framgångsrika singel på Englandslistan var ”King Rocker” som släpptes i januari 1979. Den tog sig till elfteplatsen och släpptes med minst fem olika omslag. 

Denna video är från BBC:s TV-program Top of the Pops från februari 1979.

”Gimme Some Truth” (1979)

Den fina och riviga John Lennon-covern ”Gimme Some Truth” är B-sida på ”King Rocker” och det kanske hjälpte singeln till högre nivåer än tidigare? 

Här är John Lennons version från albumet Imagine 1971.

”Valley of the Dolls” (1979)

Uppföljare till ”King Rocker” var ”Valley of the Dolls” som också klättrade ganska högt på singellistan och landade på plats 23 i april. Bandets andra album hette också Valley of the Dolls och låten inleder B-sidan på albumet. Legendaren Ian Hunter (Mott the Hoople mm) producerade och det släpptes av Chrysalis Records den 26 januari 1979. Valley of the Dolls nådde som högst plats 51 på albumlistan i England. ”King Rocker” ingår på originalutgåvan av albumet. 

Ännu ett TV-framträdande i Top of the Pops under våren 1979

”Shakin’ All Over” (1979)

Denna klassiska Johnny Kidd & the Pirates-cover från 1960 punkades till och släpptes som B-sida på singeln ”Valley of the Dolls”. Både ”Shakin’ All Over” och ”Gimme Some Truth” släpptes som bonusspår på CD-utgåvan av Valley of the Dolls som släpptes 2002. 

Den 11 maj 1978 spelades ”Shakin’ All Over” i Paris Theatre i London. 

”Dancing with Myself” (1981)

Det är lite märkligt hur vissa låtar når framgångar ibland. ”Dancing with Myself” släpptes som singel i oktober 1980 och den nådde bara plats 62 på singellistan. Bandet hade vid detta tillfälle bytt flera medlemmar och lät väl mer som en mix av new wave och power pop vid denna tidpunkt. Man hade även bytt namn och kallade sig Gen X.  

När Billy Idol lämnade bandet för att satsa på en solokarriär och flytta till USA tog han med sig ”Dancing with Myself” som blev inledningen på en strålande solokarriär och soundet är plötsligt väldigt mycket 1980-tal.  

”Heavens Inside” (1981)

Bandets tredje och sista album, som inleds med ”Dancing with Myself”, släpptes den 23 januari 1981 och spelades in i AIR Studios i London. Chrysalis släppte igen och Keith Forsey producerade. Plattan lyckades inte ta sig in på albumlistan i England och bandet splittrades kort därefter. ”Heavens Inside” får vara med på listan och representera albumet Kiss Me Deadly som jag inte tycker är särskilt bra, men ”Heavens Inside” gillar jag.   

”Kiss Me Deadly” (1978)

Vi backar bandet lite och återgår till debutplattan Generation X 1978 och låten ”Kiss Me Deadly” istället. Det blir en perfekt avslutning.  

Denna fina video till ”Kiss Me Deadly” inleds med en kort intervju med basisten Tony James och ett litet vackert kapitel i den brittiska punkhistorien får återigen liv. 

Spellista