Chick Corea, 1941-2021

Chick Corea at Uppsala Konsert & Kongress (2018-05-02). Photo: Nathalie Pentler/ROCKFOTO BILDBYRÅ AB

Den amerikanske jazzpianisten Chick Corea, som nyligen avled i cancer, uppnådde tidigt legendstatus. Anledningarna är många, där samarbetena med giganter som Stan Getz, Herbie Mann och Miles Davis ger en av förklaringarna och med tanke på att karriären sträckte sig över 50 år finns det otaliga inspelningar att upptäcka. Corea nådde inte den största publiken, men de han nådde blev snabbt förälskade.

Grogrunden – första inspelningen som bandledare – lades med 1966 års album Tones for Joan’s Bones. (släpptes först 1968). Därefter exploderade förfrågningarna och i början av 70-talet stod hans namn på flera av de mest banbrytande Davis-skivorna – exempelvis Bitches Brew från 1970.

Nu har dessvärre Corea avlidit i sviterna av cancer och det första jag gör är att plocka fram soloalbumet Inner Space – nålen lyfter och landar på magiska ”Windows”. Ett spår som först gick att höra på Stan Getz album Sweet Rain från 1967, men nu står almanackan på 1973.

Musiken är svindlande vacker och det vilar något rofyllt över hela produktionen. Det finns inget som stör, inget som raspar eller skaver, utan låten får en känna sig helt fri. Ungefär som att ligga guppandes på en madrass, långtifrån storstadsstress, tänkandes på det där som en sällan hinner fundera på.

Under sin verksamma karriär vann Corea 23 Grammys – det är imponerade och det går att hitta många pärlor under Massachusetts-sonens karriär. Det går dock inte att förbise ”Windows”.

Armando Anthony Corea bör minnas med stor vördnad och nedan kan ni se honom i aktion tillsammans med Miles Davis. Det borde väcka er nyfikenhet.