Story of the Song: Pale Honey

Göteborgsbaserade Pale Honey har varit ett av Sveriges mest framträdande indieband under ett stort antal år och i november förra året släpptes tredje skivan Some Time, Alone. I nedanstående video framför medlemmarna en avskalad version av nämnda albums sista spår ”3 AM” och samtidigt får vi höra mer om låtens bakgrund. Inspelningen ägde rum på Hotel Bellora i centrala Göteborg.

Lyssna nedan och ta sedan del av en kort intervju.


Vad kännetecknar er musik 2021?

– Vi släppte vår tredje skiva i höstas, och på grund av pandemin vet vi ju inte riktigt hur 2021 blir. Vi hoppas på att ändå kunna ses och jobba med saker som känns kul, och planera för framtida turnéer. Just nu sitter vi i karantän men ringer varandra på FaceTime för att säga hej och längta till varandra. Under tiden sitter vi alla och jobbar med demos, men vi väntar med att spela upp dem för varandra tills vi kan ses ihop i studion. Då känns det som att vi kommer igång igen på riktigt.

”Skulle säga att vårt mål alltid har varit att få spela live så mycket som möjligt, på ställen och platser som är spännande och roliga”

Har era målsättningar med musiken förändrats under åren?

– Skulle säga att vårt mål alltid har varit att få spela live så mycket som möjligt, på ställen och platser som är spännande och roliga. Vi har ju med musiken fått chansen att resa till så många olika platser, och det är så jävla lyxigt. Sedan har väl förutsättningarna alltid blivit lite bättre. Vår första turné gjorde vi fyra personer med full backline i en kombi. Vi sov på golvet för det mesta och hade inte råd med vatten eller mat. Numera får vi oftast hotell och vet bättre än att trycka in tre gitarrer och ett trumset i knät på varandra när man ska bränna av 8 timmar på autobahn. 

Vilka är era musikaliska förebilder?

– Mellan oss tre är gemensamma nämnare Radiohead, allt Damon Albarn gör och 90-talsdisco. Sedan får vi så mycket inspiration från annat än musik. Det kan vara en bok med en textrad som sätter igång fantasin eller bara att faktiskt sitta ner med synthar och höra ett ljud som bara skriker efter att få spelas.

Hur känns det att vara en del av Westside Music Swedens intervjusatsning Story of the Song?

– Kul! Vi hann göra två gig av vår vårturné 2020 innan allt ställdes in, och med det sommarens spelningar och höstens turné. Det har varit så tråkigt att inte få spela så att göra Story of the song var ett välkommet inslag! 

Hur gick inspelningen?

– Den gick fint, det är lite förvirrande att ha koll på vart man är i låten efter så många tagningar. Men stället vi var på var ju som en gömd liten skatt, verkligen superfint och snällt att vi fick låna lokalen. Vi hade den helt för oss själva i några timmar, borde tagit med träningskläder.

Var det svårt att välja låt?

– Ja och nej. I och med den enkla uppsättningen kände vi att det passade bättre med en av våra lugnare låtar. Samtidigt är det kanske de som är favoriterna i och med att de är i en ände av vårt spektrum. På en stökig och rökig klubb är det däremot helt klart roligast att köra dragigare låtar!

Vad vill ni förmedla med er musik?

– Det är en svår fråga. Måste man förmedla någonting? För oss är det nog mer att vi skapar någonting tillsammans som är det viktiga. Sedan är det jätteroligt och rörande att andra hittat vår musik och uppskattar den. Det är alltid overkligt när någon kommer fram och ger oss beröm eller berättar om varför en av våra låtar är viktiga för dem. 

Går det att koppla er musik till Göteborg på något sätt?

– Det gör det nog inte, jag tror inte man hör att vi är från Göteborg om man inte vet om det. Det är ju ingenting vi skriver texter om men mycket av våra liv har ju hänt i den staden. Vi kommer nog aldrig göra en låt om hur vi ramlar runt på andra lång eller blir irriterade på broöppningen mellan Hisingen och stan som alltid händer när man är som mest stressad.

Vad händer framöver?

– Medan pandemin fortsätter håller vi oss inomhus så mycket vi kan och sitter vid Garageband och våra instrument och äter upp vad vi samlat på oss i skafferiet under åren. Är det ok att äta ett år gammalt proteinpulver? Frågar åt en vän.

Story of the Song produceras av Westside Music Sweden.