Hallå där… Kriget!

Foto: Bengt Thornefors

Kriget är på intet sätt några nykomlingar, varken som band eller sett till dess enskilda medlemmar. Trion som består av ​Per Nordmark, Gustav Bendt och Mattias Franzén känns även igen genom sitt medverkande i band som bl a Fireside, Breach, Monster och Miike Snow.

Kriget har under det senaste decenniet försett oss med en psykedelisk fusion som rymmer hela det experimentella spektrat av manisk kraut, jazziga toner och discopunk. Med en nysläppt singel och inför den stundande EP:n så ville vi kolla läget med bandet.

Hallå där Kriget! På er senaste singel ”Move!” så ordar ni ”We really gotta move, we gotta move right now” Berätta, vad handlar det om?

– ”Move!” är en rätt så abstrakt fåordig berättelse om att söka och finna svar ur ett ständigt pågående kaos, där ändamålet inte nödvändigtvis är att faktiskt finna svaret. Där själva sökandet är ändamålet. Att aldrig stanna upp i något gammalt invant mönster. Att alltid vara på tå och ta sig vidare.

”Kriget gör aldrig samma skiva två gånger”

Stämmer det att det är första gången som ni använder programmerade trummor? Hur kommer det sig att ni valde att inte köra med live-trummor den här gången?

– Det är inte första gången, vi hade programmerade trummor/trummaskiner på vårt album Dystopico. Oftast när vi har använt programmerade trummor har vi adderat riktiga trummor eller perkussion. Total Trueness var en reaktion mot Dystopico, kommande EP:n är en reaktion mot Total Trueness. Kriget gör aldrig samma skiva två gånger.

En ny EP på gång under 2021. Berätta mer om den, vad kan vi förvänta oss?

– Det stämmer att vi kommer släppa en EP i vår. Den heter Move! vilket också är ett litet riktmärke för hur EP:n kommer låta. Vi har länge velat göra en EP med mer acid-aktiga låtar.

Beskriv banddynamiken i Kriget.

– Banddynamiken i Kriget är social, vi skriver och spelar allihop. Det råder direktdemokrati i bandet. Till exempel om två av oss tre älskar en idé men den tredje avskyr den så måste denna vara vindföljare och ändra sitt tycke och smak efter de andra tvås tycke. Och inte bara det, den måste vara mer entusiastisk.

”Vi blir alltid själva förvånade över hur bra vi är, trots att en stor del av konserterna är fria”

Vi hoppas såklart på att det blir live-gig med Kriget under 2021. Vad vill ni att man som publik ska känna när man går på en spelning med er?

– Det hoppas såklart vi med då vi bara hann göra en spelning på Total Trueness (i och för sig den sista innan spelningar förbjöds). Vi har alltid velat spela för den nyfikne och att musiken ska kännas lika ny live som på inspelat format. Vi blir alltid själva förvånade över hur bra vi är, trots att en stor del av konserterna är fria och många av låtarna aldrig låter lika från spelning till spelning. Mycket i livet upplevs linjärt och trist. Kriget ska upplevas som dess motsats.