Skronk Gbg – Majornas mörker

Andra albumet från Göteborgsduon Skronk Gbg har titeln Majornas mörker. Som boende i stadsdelen Majorna i Göteborg funderar jag givetvis över titeln samt över att första låten lånar titeln från Joseph Conrads klassiker ”Mörkrets hjärta”.

Klart är att Jan Hidgård (saxofon, elektronik, slagverk) och Johnny Larsson (gitarr, slagverk) har ambitionen att väcka tankar med sin musik. Existentiell frijazz kanske?

Jan Hidgårds saxofonspel rör sig inledningsvis i det dovare registret och skapar labyrintiska variationsmönster medan Johnny Larsson förstärker den suggestiva känslan med egensinnigt och lågmält intensivt gitarrspel.

Precis som på debuten Livstid (2019) bygger Majornas mörker på improviserade och introspektiva stycken som ofta landar i ett melankoliskt och meditativt känsloläge.

På ”Ett ymnighetshorn” byggs ljudbilden ut med hjälp av Andreas Dagnell (violin), Rickard Englund (cello) och Sven Rånlund (Buchla music easel) vilket skapar tyngd och nerv åt en skräckfilmsartad musik.

Med pretentionerna som är stora ökar även fallrisken, men Skronk Gbg är både orädda och äventyrliga och räds inte att experimentera. Som längst går de i det långa och ambitiösa stycket ”Den inre kärnan”  där Jan Hidgård får sin saxofon att eka likt John Surman och där navet utgörs av en dikt skriven och läst av Johnny Larsson. Mycket personlig och rörande musik.

[Outerdisk, 27 januari]

6