Till minne av Gerry Marsden 1942-2021

Gerry and the Pacemakers. Foto: Paul Schumach. Källa: Wikimedia Commons

En av den engelska 1960-talspopens största lämnade oss i söndags. I min musikvärld, som jag i ett inledningsskede till stora delar har mina föräldrar att tacka för, var Gerry Marsden en av de första jag hörde talas om när jag var i tioårsåldern.

Jag minns att jag tyckte att Gerry and the Pacemakers var ett grymt häftigt bandnamn, mycket häftigare än till exempel The Beatles, och jag hörde hitsen med glädje. När jag senare själv började spela gitarr var ”How Do You Do It?” och ”I Like It” två av de första låtar jag lärde mig spela i C-dur. Det är något särskilt fint med Gerry and the Pacemakers låtar för jag blir alltid glad när jag hör dem.

Gerry Marsden föddes i Liverpool 1942 och bildade Gerry & The Pacemakers i slutet av 1950-talet. De var med och skapade den brittiska popvågen och det klassiska Merseybeasoundet tillsammans med andra Liverpoolband som till exempel The Beatles, The Searchers och Cilla Black. Gerry and the Pacemakers slog igenom 1963, precis som The Beatles. Deras tre första singlar, samtliga släppta samma år, nådde förstaplatsen i England vilket jag, rent spontant, inte kommer på något annat brittiskt band som lyckats med. Bandet splittrades 1967.

Gerry Marsden var väldigt viktig för att förmedla arvet av Merseybeatscenen även efter det att Gerry and the Pacemakers splittrades. Om jag minns rätt var han även en av initiativtagarna till att skapa förutsättningar för att rista in mängder av artistnamn på tegelstenarna utanför klassiska The Cavern i Liverpool där Gerry and the Pacemakers för övrigt spelade cirka 200 gånger!

Det är nog inte alla som går in på Anfield Road i Liverpool (eller startar TV:n för att se Liverpool FC spela fotboll i Premier League) som vet att Gerry and the Pacemakers hade en monsterhit med ”You’ll Never Walk Alone”. Låten har, i fotbollskretsar, blivit en av de mest klassiska sångerna som sjungits på fotbollsarenor runt om i världen. Men det är Gerry Marsden som sjunger tillsammans med publiken när spelarna gör entré på Anfield och för att hylla denna favoritmusiker, som följt med mig med glädje i fyrtio år, har jag gjort kort lista med några av hans underbara popdängor.

”How Do You Do It?” (1963)

Debutsingeln släpptes den 14 mars 1963 och klättrade snabbt upp till förstaplatsen i England. Den låg etta i tre veckor och petades ned av The Beatles tredje singel ”From Me To You” i början av maj. Låten skrevs av Mitch Murray och producerades av George Martin. George Martin lär ha velat att The Beatles skulle släppa låten som bandets första singel men det blev, som bekant, ”Love Me Do” istället. The Beatles spelade dock in låten i september 1962 (Gerry and the Pacemakers spelade in den först i slutet av januari 1963).

Här är även The Beatles version av låten.

”I Like It” (1963)

Kombimationen Mitch Murray, Gerry and the Pacemakers, George Martin och EMI:s studio på Abbey Road i London var en framgångssaga och i april spelade man in uppföljaren ”I Like It” som släpptes i maj 1963. Den petade i sin tur ned ”From Me To You” från tronen efter sju veckor i slutet av juni och ”I Like It” låg sedan etta i fyra veckor.

”I Like It” framförd i Ed Sullivan Show i maj 1964.

”You’ll Never Walk Alone” (1963)

Låten är ursprungligen från en musikal som heter Carousel från 1945. Gerry and the Pacemakers spelade in den tillsammans med George Martin i juli 1963 och den släpptes som singel i oktober. I november toppade den Englandslistan i fyra veckor. Liverpools fotbollssupportrar sjöng bland annat låten på läktarna i FA-Cupfinalen på Wembley mot Leeds 1965 och låten har blivit starkt förknippad med klubben, både i glädje och sorg. ”You’ll Never Walk Alone” sjungs även av fotbollsfans på andra arenor i världen.

”I’m the One” (1964)

Den första A-singel som Gerry Marsden skrev till bandet var fina ”I’m the One” som släpptes i januari 1964. Den misslyckades med att bli etta och slutade ”bara” på andraplats på singellistan i England och trenden bröts därmed.

”I’m the One” framförd i Ed Sullivan Show i maj 1964.

”You’ve Got What I Like” (1964)

Gerry Marsden hade varit med och skrivit B-sidorna på både ”How Do You Do It?” och ”I Like It” och skrev även B-sidan på ”I’m the One” som är en av Gerry and the Pacemakers finaste låtar, om jag får bestämma.

”Don’t Let the Sun Catch You Crying” (1964)

I april 1964 släpptes ”Don’t Let the Sun Catch You Crying” i England och den nådde som högst sjätteplatsen. Gerry and the Pacemakers hade släppt de tidigare Englandshitsen i USA utan framgång, men 1964 var förutsättningarna annorlunda och The Beatles gick i täten under The British Invasion. ”Don’t Let the Sun Catch You Crying” var den Gerry and the Pacemakers-singel som nådde högst på Billboard Hot 100 med en fjärdeplats. Både ”How Do You Do It?” och ”I Like It” släpptes snabbt i USA igen under sommaren och hösten 1964 och hamnade då på 9:e- respektive 17:e-platsen.

”Don’t Let the Sun Catch You Crying” framförd i Ed Sullivan Show i maj 1964.

”Ferry Cross the Mersey” (1964)

Den sista riktiga hitsingel Gerry and the Pacemakers släppte var ”Ferry Cross the Mersey” som på något sätt slöt cirkeln runt Merseybeat. Singeln släpptes i december 1964 och nådde åttondeplatsen i England och sjätteplatsen i USA (singeln släpptes i januari 1965 i USA). Låten är även med i filmen med samma namn från 1965 och Gerry Marsden skrev låten.

Efter den fruktansvärda läktarkatastrofen på Hillsborough i Sheffield spelade bland annat Paul McCartney och Gerry Marsden in låten på nytt 1989. Singeln toppade Englandslistan i tre veckor.

”Where Have You Been All My Life?” (1963)

Gerry and the Pacemakers släppte bara två album i England. Debutalbumet How Do You Like It? släpptes i oktober 1963 och nådde andraplatsen på den engelska albumlistan. Plattan innehåller i stort sett bara covers och denna fina version av ”Where Have You Been All My Life?” får representera albumet där även ”You’ll Never Walk Alone” är med.

”It’s Gonna Be Alright” (1964)

Det andra albumet var soundtrackplattan till filmen Ferry Cross the Mersey som släpptes i februari 1965. ”It’s Gonna Be Alright” inleder plattan och släpptes även som singel under hösten 1964. Singeln slog sig in på topp-30 i både England och USA och Gerry Marsden skrev denna och i stort sett alla låtar på albumet. Albumet nådde 19:e-platsen i England och 13:e-platsen på Billboard 200 i USA.

Men vi avslutar listan med ett klipp från Anfield i Liverpool i juni 2019. Gerry Marsden kommer in på scenen och framför ”You’ll Never Walk Alone” tillsammans med Take That. Det låter kanske inte fantastiskt i detta klipp, men det är på många sätt otroligt, otroligt vackert även för en Manchester United-supporter som mig.

Gerry Marsden 1942-2021, stort tack för allt!