Story of the Song: Vargtimma

Idag är det dags för årets sista Story of the Song-avsnitt och detta års upplaga avrundas med Göteborgsbaserade Vargtimma. Femmannabandet, med sångaren och låtskrivaren Jens Mattsson i spetsen, berättar om låten ”One”. Därefter kan ni ta del av en kortare intervju.

Vad kännetecknar er musik?

– Vi spelar pianodriven pop, Springsteen-romantik samsas med Nick Cave-mörker

Vad har ni för målsättningar med musiken?

– Vi vill göra musik som drabbar en, som ett litet slag i magen – ”oufh!”.

Vilka är era musikaliska förebilder?

Bruce Springsteen, Bob Dylan, Elliott Smith, Alex Cameron, Nick Cave och Gladys Knight.

Hur känns det att vara en del av Westside Music Swedens intervjusatsning Story of the Song?

– Det känns bra, alla våra låtar har en historia och här får vi chansen att lyfta historien bakom ”One”. Westside music Sweden gör ett kanonjobb för att sprida musik från Västsverige, och vi är alltid glada över att få samarbeta med dem!

Hur gick inspelningen?

– Inspelningen gick bra, vi gick in med idén att låten skulle låta lika crisp och glamorös som en Bond-låt men lidelsen och ödmjukheten trängde tyvärr igenom och den blev mer äkta än vi tänkte.

Var det svårt att välja låt?

– Vi satt och tänkte och försökte komma på vilken låt vi skulle välja, vi har ju så många att välja mellan. Vi blev alla lite frustrerade och då gjorde Eric som han alltid gör när han blir stressad, han började prata engelska och ropade ”Come on! Just pick one!” Och då visste jag.

”Låtarna behandlar ofta teman som ånger, drömmar och funderingar kring tid”

Vad vill ni förmedla med era låtar?

– Låtarna behandlar ofta teman som ånger, drömmar och funderingar kring tid. ”One” gör också det, men den försöker också definiera vad det är som ger oss ångest och drömmar. Ofta kommer jag på låtidéer via något jag har läst eller annan musik jag lyssnat på. Idén till ”One” kom när jag lyssnade på Springsteens ”Dream Baby Dream”. Den influerade inte direkt låten men den gav oss energi att genomföra den. 

Går det att koppla er musik till Göteborg på något sätt?

– På nåt sätt färgas det man gör nog alltid av staden man bor i. Om vi äntligen lämnar Göteborg nån gång så kommer jag nog ändå tänka att, ja, där skrev jag många låtar iallafall. 

Vad händer framöver?

– Det har varit ett tufft år. Vi fortsätter spela in musik och skickar ut till folk. Vi har många planerade singelsläpp 2021. Exakt hur många har vi inte bestämt, men potentiellt kan det bli sjukt många alltså.

Story of the Song produceras av Westside Music Sweden.