Redaktionens favoriter v.50

Sibille Attar. Foto: Nina Andersson Voight

Det är fredag och det innebär att det är dags för HYMN-redaktionen att tipsa om ett gäng färska musikfavoriter.

Sibille Attar – ”Dream State” (låt)

Det har varit en ganska lång väntan på Sibille Attars andra album – debuten Sleepyhead kom 2013. Men i februari 2021 får världen äntligen ta del av A History of Silence och nya singeln, atmosfäriska ”Dream State”, ger en fin föraning av vad vi kan förvänta oss.

JulMat (Julia Rakel & Matilda Wiezell) – ”Next Xmas” (jullåt)

JulMat är Julia Rakels och labelkollegan Matilda Wiezells tillfälliga duo. Tillsammans har de skrivit en bitterljuv men jättefin jullåt, inspirerad av det här året som varit… sådär.

Azure Blue – ”All I Want For Christmas is my Baby” (jullåt)

Ännu mera julmusik! Det blir lätt så i dessa tider. Den här gången är det Tobias Isakssons Azure Blue som bjuder på helgstämning. ”All I Want For Christmas is my Baby” är en mysig låt med inspiration av giganter som Scott Walker och Ennio Morricone.

Gittanz – ”Badets magi” (låt)

Gittanz har blivit något av ett modernt kultband i Göteborg, med musiker som spelar i diverse av stans bästa pop- och rockband men i detta format gör någon slags extremt catchy dansbandsmusik, vilket dels kan tolkas ironiskt men nog anar man en viss kärlek till denna ibland bespottade genre. Oavsett hur man väljer att tolka det, är det helt oemotståndligt att lyssna på. Detta är den fjärde låten de släpper, och på fyra försök har Gittan Kock (Tomma Intet, m.m.) och hennes medmusiker, inräknat alldeles färska ”Badets magi”, släppt fyra låtar som är omöjliga att få ur huvudet. Så roligt, så bra.

A.A Williams – ”Where Is My Mind” (Pixies-cover)

Pixies släppte det klassiska debutalbumet Surfer Rosa 1988 och det innehåller bland annat strålande ”Where Is My Mind?”, en av deras mest kända låtar. Engelska stjärnskottet A.A. Williams släppte sitt debutalbum i fjol och följde upp det med fantastiska Forever Blue i somras. Coronaperioden har bidragit till att hon även släpper ett coveralbum i februari. Bella Union är de lyckliga som släpper hennes musik och denna underbara cover av den gamla Pixies-klassikern, tillsammans med några andra singelsläpp under hösten, vittnar om att vi har en härlig platta att se fram emot i februarimörkret.

Dalaplan – ”Tur att pengarna snart är slut / Du e fin & jag är ful” (singel)

Malmöbandet Dalaplan har släppt en ny singel med två låtar som inte alls låter som de brukar. På den första låten, ”Tur att pengarna snart är slut”, hittar vi dels Mattias Areskog som gästsångare och dels såväl banjo som violin, instrument som vi inte brukar hitta här men som visar på Niklas Svenssons breda musikaliska referenser. Låten är också den allra mörkaste bandet gjort, där huvudpersonen sitter ensam på sin kvarterspub på julafton och planerar sitt självmord. Den andra låten är en finstämd pianoballad, där pianisten Peter Svensson skrivit musiken.

Calexico – ”Hear the Bells” (jullåt)

Amerikanska Calexico släpper julskiva och öppningsspåret ”Hear the Bells” är en låt som fångar alla de rätta elementen, vilket fungerar alldeles utmärkt i dessa anstränga tider. Drick lite glögg, kryp upp i soffan och luta dig sedan tillbaka för ett par minuter.