3/12 1965 – ett av de viktigaste datumen i historien om The Beatles

För många människor som älskar The Beatles kan den 3 december 1965 vara ett av de viktigare datumen. Det var då bandet släppte sitt sjätte album Rubber Soul och den dubbla A-singeln ”We Can Work it Out”/”Day Tripper”. I min Beatlesvärld är Rubber Soul mästerverket som ändrade riktning och indikerade vart den kreativa kvartetten var på väg och singeln är en av bandets allra finaste överhuvudtaget. Idag är det 55 år sedan den magiska dagen!

Huvuddelen av Rubber Soul speladses in i oktober och november 1965 och plattan innehåller 14 låtar. Det hade alla The Beatles album gjort, utom A Hard Day’s Night som ”bara” innehöll 13 låtar, fram tills dess.

1965 var ett fantastiskt musikår i England med odödliga monsterhits som ”The Last Time” och ”(I Can’t Get No) Satisfaction” av The Rolling Stones, ”For Your Love” med The Yardbirds, The Whos ”My Generation” och The Hollies ”I’m Alive”, för att nämna några. The Beatles hade tidigare under året bland annat släppt albumet Help!

Robert Freeman fotograferade det klassiska omslaget till Rubber Soul, George Martin producerade och jag fick albumet i julklapp i min barndom. Jag har för mig att min mamma köpte det till mig i skivaffären Klöver Ess på Limhamn i Malmö.

Låtar som ”Norwegian Wood”, ”Nowhere Man”, ”In My Life” och ”I’m Looking Through You” är några milstolpar, utan att vara direkta hits, och det är precis det som gör allt. Det är helheten som gör albumet så mästerligt. Det är få låtar som sticker ut, alla är precis lika galet bra. En kul parentes är att Ringo var med och skrev lite text till ”What Goes On”. Han var ju annars inte så involverad i låtskrivandet.

Rubber Soul var en av de mest sålda plattorna i England, både 1965 och 1966, tillsammans med bland annat soundtracket till filmen The Sound of Music och The Beatles-plattorna Beatles For Sale och Revolver

Singeln ”We Can Work it Out”/”Day Tripper” blev en stor succé och toppade den engelska singellistan under fem veckor och på Billboard Hot 100 i USA toppade ”We Can Work it Out” i tre veckor. Det var The Beatles elfte singeletta i USA på knappt två år! 

Det var första gången man marknadsförde en singel med två A-sidor i England. ”We Can Work it Out” hade absolut kunnat vara med på Rubber Soul, men ”Day Tripper” följde det mer rockiga spåret som egentligen skapades redan 1964, bland annat med The Kinks ”You Really Got Me”, och hade varit svårare att placera på albumet, tror jag. Rockiga ”Drive My Car” kommer undan på grund av att den inleder plattan och det är möjligen där ”Day Tripper” hade kunnat placeras.

Det tog elva timmar att spela in ”We Can Work it Out” i slutet av oktober 1965 och det var den överlägset längsta studiotid man ägnat en Beatleslåt dittills. Ofta kunde man spela in flera låtar på en dag. Paul McCartney skrev versen och John Lennon skrev sticket. ”Day Tripper” spelades in den 16 oktober 1965 och samma dag inleddes inspelningen av ”If I Needed Someone” på Rubber Soul.

Det har gjorts massor av covers på dessa låtar och jag väljer att avsluta denna text med en magnifik cover av ”Day Tripper” med underbara Otis Redding från 1966.