Trevor Beld Jimenez – I Like It Here

Det är lätt att börja rabbla klyschor om Los Angeles, stränder och varma vindar när en försöker sätta ord på Trevor Beld Jimenez aktuella debutalbum I Like It Here, men nu när upphovsmannen lyckats undvika de värsta klyschorna själv, ska jag göra mitt bästa för att undvika desamma.

Min första tanke – kopplingen infinner sig redan vid medryckande öppningslåten ”Moment” – är likheterna med Tom Petty. Tänk avslappnade ”Wildflowers” eller elektriska ”You Wreck Me” från 1994. Jimenez och Petty är inte kopior av varandra, men tonläget är detsamma. Det handlar alltså inte om ett trött efterapande, utan förstnämnde lyckas odla en egen identitet, med rötterna i traditionell folkrock och americana. Inte en helt enkel uppgift.

Ljudbilden ger ekon av 80-talet och tidigt 90-tal och med denna utgångspunkt har Jimenez valt att skapa en tillbakalutad skiva, som i sina bästa stunder når riktigt högt, medan andra bitar känns mindre inspirerande (tråkiga för att använda ett mer direkt ordval).

I stort har dock Jimenez skapat en skiva som är lätt att tycka om, där balansen mellan klyschor och livserfarenhet avvägs på ett bra sätt och vars inramning får en att känna både värme och glädje. Låtarna har en förmåga att skänka ljus i en tid av ångest och motsättningar. Jimenez bidrar med en utsträckt hand – ett klyschigt uttryck, men låt gå för den här gången.

[Curation Records, 13 november]

7