All I Want For Christmas är originaljullåtar

Foto: Spencer Imbrock

Jullåtar, alltid ett kontroversiellt ämne. Precis som begreppen “podcast” och “svensk film” så kan folk slänga ur sig att de “inte gillar julmusik” trots att det inte är någon specifik genre. Menar de gamla “christmas carols”, luciakörer, gamla katter i smoking från 50-talet, souljullåtarna som tog världen med storm eller rentav Tchaikovskys nötknäpparen?

För varifrån kommer egentligen alla jullåtar? Jo, det är det jag hade tänkt berätta för er. För jag har, för dig kära läsare, lagt ner flera timmar på att leta rätt på alla kända jullåtars ursprung. Ja, alla! Såvida jag inte missat någon. Men jag har varit jullåtsintresserad i över tio år, så jag betvivlar detta. Längst ner i denna artikel finns hela listan som min research kommit fram till. Men jag tänkte att vi utifrån den kommer fram till väldigt intressanta saker gällande just julmusik.

Den absolut äldsta julmusiken är så kallade “Christmas Carols” oftast med ursprung från nuvarande Tyskland/Österrike och Storbritannien. Den absolut äldsta jullåten jag kunde hitta var “Joy to the world”, som skrevs 1719

Lite oväntat är att “Jingle Bells” skrevs redan 1857, något man kanske inte missat om man i fjol läste artiklarna om att den har en märklig rasistisk historia, “Up on the Housetop” som man kanske främst känner igen efter Jackson 5-versionen skrevs redan 1864. Båda dessa låtar är alltså äldre än baletten Nötknäpparen av Tchaikovsky som kom 1892.

Men det var på 40-talet som julmusiken fick sin andra explosion från USA med Bing Crosbys “White Chrismas”. “Winter Wonderland” kom visserligen redan på 30-talet, men det var först när stora namn som Louis Armstrong, Frank Sinatra och Dean Martin kom med sina versioner. Det är också det lustiga med all julmusik som kom under 40, 50 och till viss del 60-talet. Alla gör covers på varandra. Vilket mer var kutym på tiden man var beroende av vinyl. Detta lever dock kvar, eftersom jul är en nostalgisk högtid och förnyelse blir svårare och svårare för varje decennium.

En intressant grej är dock den påverkan de gamla “christmas carols”-melodierna hade på julmusik under denna period. För vissa var jazziga, vissa var rockiga, men en del verkade försöka lajva att deras låt var en gammal tysk kristen visa. Som till exempel “The Little Drummer Boy” som låter som en urgammal låt, men som först släpptes 1951. Samma gäller “Do You Hear What I Hear” av Harry Simeone som kom så sent som 1962

Den första julrocklåten stod Elvis Presley för: “Santa Claus is Back in Town” är en riktigt svängig julrockdänga. Åren därpå kom de odödliga klassikerna “Jingle Bell Rock” av Bobby Helms, “Rockin’ Around the Christmas Tree” av Brenda Lee och “Run, Rudolph Run” av Chuck Berry som, om vi ska vara helt ärliga, är typ Johnny B Goode fast med jultext. 

På 60-talet började soul och funk ta över julmusiken. Darlene Love kom med den fantastiska “Christmas (Baby Please Come Home)” och även James Brown gav sig in i mixen. Soulen fick ett ännu starkare fäste när 70-talet inleddes med Jackson 5 Christmas Album. Men även den goda gamla känslan av att sitta i en skybar i New York med ett glas äggtoddy levde kvar i klassiker såsom Andy Williams “It’s the Most Wonderful Time of the Year” och det var nog även här jullåtarna började bli något mer överdrivna och cheesy.

På 70- och 80-talen dog jullåtskapandet något, men julmusiken levde kvar. Inte minst för att de som var amerikanska små barn på 50 och 60-talen hade blivit vuxna och regisserade julfilmer med all denna klassiska musik. Det är den vägen som julmusik nått oss idag och blivit en så pass befäst del av vår vardag. Men en del nya jullåtar som blev klassiker tillkom även då. John Lennon och Yoko Onos “X-mas (War is Over”), den andra beatlen Paul McCartneys synthiga “Wonderful Christmastime” och saxofonen i Karl-Bertils julafton av Arne Domnérus lär vi svenskar sent glömma

På 80-talet kom det fler julhits, inte minst på svenska. Adolphson och Falks “Mer jul”, Triads “Tänd ett ljus” och inte minst Tommy Körbergs julskiva, som visserligen inte innehåller några kända originallåtar. Det var även på 80-talet som Band Aid kom med “Do They Know It’s Christmas”, “Christmas Rappin’” av Kurtis Blow var en av de första kända hiphoplåtarna någonsin (den andra någonsin som spelades på radio), Chris Reas “Driving Home for Christmas” och såklart vattendelaren “Fairytale of New York” av The Pogues

Sen kom 90-talet. Vi knep åt oss en sista svensk julklassiker i form av Just Ds “Juligen” och filmer bjöd på minnesvärda soundtracks i Ensam Hemma och The Nightmare Before Christmas. Sen kom monsterhiten “All I Want for Christmas is You” av Mariah Carey.

Vad har hänt sen dess? Faktiskt ingenting gällande nya originaljullåtar som blivit återkommande klassiker. Då pratar jag om jullåtar som vi hör när vi handlar kläder i affärer, går på ICA, som spelas i bakgrunden när Ernst pysslar på TV eller som i övrigt känns som en klassisk jullåt.

2001 kom första Harry Potter-filmen med ”Christmas at Hogwarts” av John Williams, som är väldigt stämningsfull, men inget som gemene man skulle komma ihåg direkt. 2003 kom Tyskarna från Lunds ”Achtung X-mas”, de flesta svenskar i åldern 25-45 vet troligtvis vad det är för låt. Men mina föräldrar eller mina småkusiner skulle inte ha känt igen den om jag spelat den för dem.

2004 kom “Christmas Time” av The Darkness som är en jullåtsfavorit för undertecknad, den var dock inte ens en särskilt stor hit när den kom. 2009 kom Bob Dylans bedrövliga julalbum som vissa ännu lyssnar på ironiskt eller för att mindfucka folk och säga ”gissa vem som gjort den här?” för att framkalla den chockerade reaktionen när man avslöjar att det är Bob Dylan som rossligt sjunger om jultomten.

2010 släpptes låten “Stjernesludd” av Kurt Nilsen som har blivit en norsk jullåtsklassiker, men vi är ju inte norrmän trots allt.

Och det är kanske nu du säger: Men Michael Bublé då? Han är ju en jullåtssensation som bombarderat varenda H&M-butik sen 2011. Och ja, det är sant. Året 2011 kom hans album Christmas, men den har bara en originallåt med titeln ”Cold December Night” som knappast blivit en klassiker. Leta upp den på Spotify och lyssna på den. Du kommer inte känna igen den.

2012 släpptes “25th of the 12th” av Bill Compton, som låter som en klassisk julsång från 60-talet. Spelades i The Queen’s Gambit som kom ut på Netflix i år. Låter som en klassiker, men är det inte. Testa att spela den på ett julmingel och kolla ifall folk känner igen den eller kan gissa vilket år den kom ut. För visst tänker man att man känner igen den vagt men inte kan sätta fingret på vart, när man lyssnar på den?

2014 kom Ariana Grandes ”Santa Tell Me” som även i år kan höras i butiker i juletid och frågan är om detta kan vara den första julklassikern sen Mariah Carey? Det hade verkligen varit på tiden.

Hela listan (parantes är kända cover-versioner och när de kom):

1719 – Isaac Watts – ”Joy to the World”

1739 – Charles Wesley – ”Hark! The Herald Angels Sing”

1751 – ”Adeste Fideles” (ej klarlagt vem som skrev/komponerade)

1760 – ”God Rest You Merry, Gentlemen” (okänt vem som skrev/komponerade)

1780 – Frederic Austin – ”The Twelve Days of Christmas”

1786 – ”Figaros Bröllop” av Mozart (vanligt förekommande i julfilmer)

1818 – Franz Xaver Gruber & Joseph Mohr – ”Stille Nacht, heilige nacht”

1824 – Ernst Anschütz – ”O Tannenbaum”

1835 – Teodoro Cottrau – ”Sankta Lucia”

1847 – Adolphe Adam – ”O Holy Night”

1853 – John Mason Neale – ”Good King Wenceslas”

1857 – James Lord Pierpont – ”Jingle Bells” (Bing Crosby 1943, Frank Sinatra 1957) 

1862 – Thomas Olliphant – ”Deck the halls” (melodin har sitt ursprung från 1500-talets Wales)

1864 – Benjamin Hanby – ”Up on the Housetop” (Gene Autry 1953, Jackson 5 1970)

1884 – Benedikt Widmann – ”Kling Glöckchen”

1892 – ”Nötknäpparen” av Tchaikovsky

1895 – William J. Kirkpatrick – ”Away in a Manger”

1906 – Philip Brooks – ”O Little Town of Betlehem”

1919 – Mykola Leontovych & Peter J. Wilhousky – ”Carol of the Bells”

1934 – Richard Timber – ”Winter Wonderland” (Louis Armstrong 1952, Dean Martin 1959)

1942 – Bing Crosby – ”White Christmas” (Frank Sinatras 1948, The Drifters (den i Ensam Hemma) 1954, Elvis Presley 1957.)

1943 – Bing Crosby – ”I’ll be Home for Christmas”

1944 – Judy Garland – ”Have Yourself a Merry Little Christmas” (Frank Sinatra 1957)

1945 – Vaughn Monroe – ”Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!” (Frank Sinatra 1950, Dean Martin 1959, Ella Fitzgerald 1960)

1946 – Nat King Cole – ”The Christmas Song”

1947 – Johnny Moore’s Three Blazers – ”Merry Christmas, Baby” (Otis Redding 1967)

1948 – Elvis Presley – ”Blue Christmas”

1948 – Spike Jones & His City Slickers – All I Want for Christmas is My Two Front Teeth (Nat King Cole 1949)

1949 – Bing Crosby – Mele Kalikimaka

1949 – Baby It’s Cold Outside (från filmen Neptune’s Daughter, Bing Crosby, Ella Fitzgerald och Dean Martin gjorde varsin cover samma år).

1949 – Gene Autry – ”Rudolph the Red Nosed Reindeer” (Rosemary Clooney 1964)

1947 – Gene Autry – ”Here Comes Santa Claus”

1950 – Leroy Anderson – ”Sleigh Ride” (Dean Martin 1952, The Ronettes och Ella Fitzgerald 1960) 

1950 – Bing Crosby – Silver Bells (Doris Day 1964)

1950 – Gene Autry – ”Frosty the Snowman” (Ella Fitzgerald 1960, Brenda Lee och Beach Boys 1964)

1951 – Trapp Family Singers – ”The Little Drummer Boy” (Bing Crosby 1962 och versionen med David Bowie 1982)

1951 – Perry Como – ”It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas” (Bing Crosby gjorde en cover samma år)

1952 – Jimmy Boyd – ”I Saw Mommy Kissing Santa Claus” (The Jackson 5 1970)

1953 – Eartha Kitt – ”Santa Baby”

1954 – Frank Sinatra – ”The Christmas Waltz”

1955 – Owe Thörnqvist – ”Diverse Julboogie”

1955 – Louis Armstrong – ”Christmas in New Orleans”

1957 – Elvis Presley – ”Santa Claus is Back in Town”

1957 – Frank Sinatra – ”Mistletoe and Holly”

1957 – Bobby Helms – ”Jingle Bell Rock”

1958 – Brenda Lee – ”Rockin’ Around the Christmas Tree”

1958 – Chuck Berry – ”Run, Rudolph Run”

1959 – Perry Como – ”(There’s No Place Like) Home for the Holidays”

1960 – Ella Fitzgerald – ”Santa Claus got Stuck (In My Chimney)”

1961 – Connie Francis – ”Baby’s First Christmas”

1962 – Harry Simeone – ”Do You Hear What I Hear?” (Bing Crosby 1963)

1963 – Darlene Love – ”Christmas (Baby Please Come Home)”

1963 – Andy Williams – ”It’s the Most Wonderful Time of the Year”

1964 – Burl Ives – ”A Holly Jolly Christmas”

1966 – Felice Taylor – ”It May Be Winter Outside (But in My Heart It’s Spring)” (S-connection 1995)

1966 – James Brown – ”Merry Christmas, I Love You”

1967 – Simon & Garfunkel – ”Star Carol”

1967 – Stevie Wonder – ”What Christmas Means to Me”

1969 – Clarence Carter – ”Back Door Santa”

1970 – José Feliciano – ”Feliz Navidad”

1971 – John Lennon & Yoko Ono – ”Happy Xmas (War Is Over)”

1975 – Arne Domnérus – ”Karl-Bertil Jonssons Julafton”

1979 – Paul McCartney – ”Wonderful Christmas time”

1980 – Kurtis Blow – ”Christmas Rappin’”

1983 – Monty Python – ”Christmas in Heaven”

1984 – Adolphson & Falk – ”Mer jul”

1984 – Band Aid – ”Do they Know It’s Christmas?”

1986 – Chris Rea – ”Driving Home for Christmas”

1987 – Triad – ”Tänd ett ljus”

1987 – Run DMC – ”Christmas in Hollis”

1987 – The Pogues – ”Fairytale of New York”

1989 – Tommy Körbergs album Julen är här, inkl. ”O Helga Natt” och ”Klang min vackra bjällra”

1990 – Ensam Hemma-musiken

1991 – Just D – ”Juligen”

1993 – ”What’s This” från Nightmare Before Christmas

1994 – Mariah Carey – ”All I Want for Christmas is You”

Spellista: