Julia Strzalek – Två

Saxofonisten Julia Strzalek albumdebuterade 2016 med Kolibri (Havtorn Records), ett sprudlande album för stor ensemble där ett pärlband av egensinniga kompositioner presenterades samtidigt som det innehöll blinkningar till jazzhistorien och artister som inspirerat.

Kolibri avslutades i dur med låten ”Glädje”. Och i det känsloläget tar Två vid.

Inledande ”Friedel” riktigt spritter av spelglädje. Karoline Wallace ordlösa sång utgör ett nav tillsammans med Stzraleks vackra saxtoner medan stycket kränger och får en lätt tivolikänsla genom Johan Gradens synt.

”Snirkelhushistorie” är en låt där Wallace sjunger om en barkborre som skapar vindlande gångar, vilka kan ses på albumomslaget.

Det snirkliga och svängiga ligger också nära till hands för att beskriva Två. Julia Strzalek skapar en melodisk och egensinnig jazz som sällan är abstrakt, snarare känns det som att musiken istället är berättande till sin karaktär – stundtals är känslan att musiken är skriven för scenen.

Två är fylld av roande och ständigt överraskande element. Och av fantastiska insatser från bandet, som består av Karoline Wallace, sång, Niklas Barnö, trumpet, Mats Äleklint, trombon, Johan Graden, piano och synt, Vilhelm Bromander, ståbas, och Konrad Agnes, trummor.

[Armadillo Recordings, 20 november]

7