Andreas Söderström – Musiken från Sveriges Radios dramatisering av Bröderna Lejonhjärta

Lasse Dahlberg och Björn Isfälts hypnotiska och minimalistiska filmmusik till Bröderna Lejonhjärta är ikonisk. Genom att kombinera stråkar och blås, spelade av kungliga hovkapellet, med en stråkmaskin skapades en lätt överjordisk känsla som starkt bidrog till filmens atmosfär.

Även Andreas Söderström har experimenterat med udda instrumentering till sitt soundtrack till Sveriges Radios dramatisering av Bröderna Lejonhjärta, i regi av Eva Staaf. En egenbyggd daxophone, ett instrument uppfunnet av gitarristen Hans Reichel, gestaltar de mörka krafterna; morrande och hotfulla ljud som är väldigt effektfulla.

Även om musiken är gjord för en radiodramatisering fungerar den väl på egen hand. Bilder uppstår under lyssningen. Inledande ”Bröderna Lejonhjärta Tema” ger med sin markerade rytm en känsla av en ridtur i skogen medan ”Körsbärsblommorna yrde som snö” målar upp ett landskap där bergen i horisonten är mörka och spetsiga.

Söderström rör sig gärna nära berättelsens mörka grundackord. De mollbetonade melodierna är vemodigt vackra och byggs upp av plockande spel på ruan, dova kontrabastoner och smäktande stråkar och gnistrande pianoarpeggion.

I avslutande ”Då var jag inte längre rädd” skapas en sakral stämning med änglalika röster. Vacker musik till berättelsens slutord: ”Jag ser ljuset Jonatan”.

[Flora & Fauna, 3 december]

7