Kirsten Knick har tagit av sig masken

Pressbild

Kirsten Knick befinner sig i Arizona när vi hörs inför släppet av fullängdaren Close Your Eyes. Efter ett par månader i lockdown hemma i Brooklyn köpte hon en bil för att köra genom USA och lära sig leva självförsörjande.

– Jag har campat en helt del, vilket har visat sig vara väldigt renande för själen. Hittills har jag åkt 6000 miles och jag har sett några av landets vackraste delar. USA är verkligen fint. Mitt musikskapande är nedskalat till synthappar på min iphone, röstmemos och en klassisk akustisk gitarr som jag köpte i början av lockdown. Jag har aldrig skrivit musik på gitarr förut, så det har påverkat låtskrivarprocessen en del. Kanske kommer jag att börja skriva countrylåtar om majs, grödor och hästar här ute på vischan? Jag har definitivt en hel ny begreppsvärld, säger Kirsten när jag frågar om den här pandemin har påverkat hennes låtskrivande på något sätt.

Pressbild

Knick, som tidigare gjorde musik under aliaset Völuspa, släpper sin första skiva under eget namn idag. Hon berättar om namnbytet:

– Jag älskar mytologin om Völuspa och jag trodde att jag var ensam om att använda ordet för min konst, men jag jämfördes hela tiden med ett ljus-märke och ett metalband. Jag skulle spela på ett ställe i Brooklyn och då taggade spelstället metalbandet Völuspa när de promotade giget. Jag tror att det var sista droppen för mig. När jag började kalla mig för Kirsten Knick igen så kändes det som att jag tog av mig en mask, jag tillät mig själv och projektet att vara mer sårbart. Nu kan jag andas och folk kan se vem jag verkligen är. Sen är mitt namn faktiskt coolt!

”Vi var analoga och digitala, använde både kyrkljud och rymdtoner”

Efter en hård krasch i NYC såg Kirsten över sitt liv, något som bland annat resulterade i att hon blev nykter och att hon började skriva låtarna till det som skulle komma att bli Close Your Eyes.

– Jag skrev låtarna tidigt efter det att jag blev nykterist, så jag satt på dem ett tag. Sen började jag jobba med Eric Hoegemeyer, en jag känner från Brooklyn som nu bor i Columbia. Jag skickade några rå-versioner av låtarna och han förstod precis vad jag ville ha ut av dem. Han är väldigt intuitiv, så det kändes nästan som en andlig upplevelse när vi samarbetade. Jag åkte till hans ställen i Brooklyn och Queens ett par gånger i veckan och så förverkligade vi idéerna. Vi var analoga och digitala, använde både kyrkljud och rymdtoner. Det handlade om att få fram ljud som matchade det undermedvetna, därav namnet på albumet – Close Your Eyes.

Pressbild

Jag älskar videon till ”Life’s A Placebo” som är gjord av Catherine Gubernick – hur föddes fröet till den skapelsen?

– Tack! Det är min favoritvideo hittills. Cat är en av mina bästa vänner. Hon är en stor inspiration för mig. Vi arbetade tillsammans med min första video, ”Wings” – och sen ”Feel You”, ”Live One Life” och ”Miss You Too”. Hon har supportat mig från första början av det här projektet och förra sommaren frågade jag henne om hon ville regissera en video. Vi satt och lyssnade på ”Life’s A Placebo” och kom fram till att den kändes som ett konstigt drömskt scenario som utspelade sig vid en pool. Efteråt lät vi den fantasin växa och bjöd in våra vänner för att göra det hela till verklighet. Cat fick ihop det väldigt graciöst och samlade några väldigt starka personligheter för att förverkliga vår vision.

Anser du att den visuella biten är viktig för dig generellt?

– Min musik kommer från mitt undermedvetna, så symboler och bildspråk är väldigt viktigt för mig. Att arbeta med människor som hjälper mig med detta är verkligen fundamentalt för mig.

”Min musik kommer från mitt undermedvetna, så symboler och bildspråk är väldigt viktigt för mig”

Vad händer efter albumsläppet?

– Jag skulle ha turnerat i Europa nu i höst för att promota albumet, men eftersom det blev inställt är mitt mål nu att börja streama livespelningar och dokumentera mitt resande här i USA. Jag kommer använda mig av YouTube, Instagram TV och kanske TikTok för att sprida ordet och musiken. Jag kommer att fortsätta skapa konst och presentera den på de sätt som är möjliga, tider som dessa är verkligen inspirerande och jag har mycket att ge.

Lyssna på Close Your Eyes nedan: