Hallå där… Raketen!

Foto: Jonas Otter

Idag är det videopremiär för videon till Raketens singel ”Mer & mer”, hämtad från kommande debutskivan. HYMN tog ett snack med Anna Angela med anledning av detta.

Hallå Anna! Kan du berätta lite om Raketen? 

– Hej HYMN! Ja gärna, Raketen är ljuset just nu och har egentligen alltid varit det. Jag skrev de här låtarna efter att ha träffat två fantastiska Luleåbor, Kalle Nyman och Patso Heikinpieti, som såg mig spela min musik på Landet vid Telefonplan. Vi ville spela, så det gjorde vi, så snart vi kunde, mellan alla andra turnéer vi var ute på och album vi spelade in. Det här är mina första låtar på svenska, skrivna i studion och inspelade direkt, rykande från pappret med Kalle på bas och Patso på trummor, resten av instrumenten spelar jag (piano, elgitarr, orgel, synthar och sådana saker) och så sjunger jag.

”Det här är mina första låtar på svenska, skrivna i studion och inspelade direkt”

– Vi blev snabbt ganska hajpade av P3 och fick konserter före Oskar Linnros, och så kom Mattias Alkberg med på ett hörn, storbolagsdealandet började, sådär snurrade det på – det gick för snabbt för oss. Så vi tog ett antal år till att hitta tillbaka till oss själva och varandra.

– Nu är det äntligen dags att släppa musiken och det känns lika jävla magiskt som Raketen alltid har känts, det är att inspireras och leva ut. Raketen är mitt artistnamn, men kommer alltid vara mötet mellan mina låtar och magiska musiker, en levande musikalisk organism kan en säga. Kalle, Patso och jag är glada och nöjda med var vi är nu. Patso som till vardags spelar trummor i Mando Diao mastrar skivan och mixar alla spår utom ett och det känns skitkul.

Singeln ”Mer & mer” var först ut att släppas och har även blivit med video, hur gick skapandeprocessen till?

– ”Mer & mer” är som Patso säger ”en insulinspruta i hjärtat” så det kändes helt rätt att börja med den för våra fans. Videon hänger ihop med omslagsbilden. Den är ett resa genom tiden på något sätt, där mitt tidigare jag hämtar upp mig och mitt band, lämnar bagaget och flyger vidare med Raketen. Låten är ju ett uppbrott och videon är en nystart, i ett postindustriellt landskap. David Nord har filmat och jag rör mig genom människans framfart typ, i ruiner och samexistens, och för mig finns en stark känsla för naturen som inte kan göra slut med människan utan att göra slut på så mycket annat vackert. Vill vi vara kvar är det bara vi som kan bli bättre och ta hand om det vi har.

”Den sista högen med stockar som syns i bild bakom oss i bandet är de sista resterna av träden som skadades 2018 i branden i Färila”

– Det är så blandade känslor att vara människa och jag har velat stå för dem i videon. Sågen är en av mina stora favoritplatser här hemma, jag älskar Sågen, det är storslaget och sublimt på ett helt vardagligt och lite sorgligt sätt. Kilafors egna Tempelhof som luktar så gott. Den sista högen med stockar som syns i bild bakom oss i bandet är de sista resterna av träden som skadades 2018 i branden i Färila. De kommer bli värme runt om i Sverige, för Stockholmare.

– Det här är den tredje musikvideon jag skriver manus till och spelar in, den första jag klipper själv, och jag är jätteglad att Hälsingland och bandet har inspirerat mig att filma igen!

Hur ser planerna ut framöver? 

– Den 6 november släpps nästa singel ”Ingen stannar” och dagen därpå spelar Raketen i Bollnäs Kulturhus tillsammans med Selma & Gustaf. Jag kommer ha med mig Christian Ramirez på trummor, Petrus Öhman på elgitarr och Emil Skogh på elbas. Det blir vår första konsert. Christian och Petrus ser ni i videon, så man får en aning för hur det kommer bli!

– I januari släpps tredje singeln och till våren kommer albumet. Tänkte göra en print av en målning som fantastiska Simon Stålenhag gjort till Raketen i samband med släppet, och såklart spela när det dyker upp roliga lägen. Hoppas det blir lite fler videor också, och att vi spelar massor tillsammans…

Videopremiär för ”Mer & mer” nedan: