Klubb Naja – ett bevis på att det går att starta en klubb under en pandemi

Logo: Torbjörn Hedberg

Det är en solig och härligt krispig oktoberdag i Göteborg när jag åker spårvagn mot Gamlestan för att träffa Jens Eliasson. Jens har nyligen startat en ny klubb i Göteborg och den typen av initiativ intresserar mig alltid, jag tycker att det är jättebra.

Jag var på Klubb Najas premiärkväll på Fyrens Ölkafé för några veckor sedan, dock utan att veta att det var premiärkväll. Jag hade helt missat det, men skånska Agusa gjorde en stundtals strålande spelning den kvällen.

Därefter kom jag överens med Jens om att ses för att prata lite om klubben och vi träffas därför på Old Corner i Gamlestan där vi sätter oss vid ett bord och börjar prata. Jens har med sig sin hund och Old Corner är en trevlig bekantskap.

Tack för en fin premiärkväll med Agusa. Är du nöjd med kvällen?

– Ja, det var en fin kväll, men lite nervöst. Man vill ju att allt ska funka så bra som möjligt. Jag älskar Agusa och har tagit pressbilder till dem tidigare. Senast jag såg dem var på Grand i Malmö för ett år sedan och därefter bokade jag dem egentligen till april, men fick flytta det till september på grund av Corona.

”Det är nog tack vare Corona som det blev en fortsättning på klubben efter Agusa”

Jens arbetar som fotograf och har även med sig kameran på Klubb Naja. Historiskt har han fotograferat en hel del från konserter, framför allt i Borås, där fina Klubb Undergrunden på Pumphuset varit en viktig plats de senaste åren.

Vi befinner oss mitt i en pandemi så hur kom du fram till att september var en bra tid att starta klubben? Förstå mig rätt, jag gillar initiativet väldigt mycket.

– Det var egentligen det enda datum som passade så det fick bli september. Det är nog tack vare Corona som det blev en fortsättning på klubben efter Agusa. När det visade sig vara möjligt att genomföra evenemang som dessa var det bara att köra vidare. Hittills har jag kört ett evenemang åt gången.

Foto: Kristoffer Nilsson

Din andra kväll med Klubb Naja var den 17 oktoner, men jag kunde tyvärr inte komma då. Berätta lite om den kvällen.

– Jag har velat se Sagor & Swing i flera år och när jag såg att de skulle släppa en ny skiva kontaktade jag dem (albumet En musikalisk tolkning av Bröderna Lejonhjärta släpptes i augusti, min anm.). Vi var supernöjda med kvällen, allting bara stämde. Det är kul med musiker som man nästan får ”tvinga” av scenen. När klockan var 21:55 inleddes sista låten som tog slut 21:59 och då ville de spela ytterligare en låt, men det går inte på Fyrens efter 22:00.

”När klockan var 21:55 inleddes sista låten som tog slut 21:59 och då ville de spela ytterligare en låt”

Båda kvällarna har varit på Fyrens Ölkafé och även nästa är annonserad där (CB3 spelar på Klubb Naja den 21 november). Kommer du att köra på Fyrens permanent eller kan Klubb Naja dyka upp även på andra ställen?

– Det känns väldigt bra på Fyrens, men om det blir andra restriktioner och aktuellt att boka ett band som kräver en större lokal är det mycket möjligt att andra ställen kan bli aktuella.

Två av tre band hittills kommer från Skåne, varför då?

– Det är ren slump, säger Jens med ett leende. CB3 spelade samma kväll som Agusa på Plan B i Malmö (den 20 juni i år, min anm.). Ja, det är faktiskt ren slump.

Vi pratar lite allmänt om musik och hur musikintresset föddes. Jens berättar med stor inlevelse hur han smög ned och letade efter skivor i sin brors skivbackar i barndomen och hittade Metallica och Iron Maiden.

En nysläppt Fear of the Dark (1992) med Iron Maiden var den första platta Jens fick och den första skiva han köpte för egna pengar, eller rättare sagt för ett presentkort, var Ebba Grön-samlingen 1978-1982 och där föddes punkintresset i 12-årsåldern.

Det var mest skatepunk i början, men även hardcoreintresset föddes i den vevan med en svensk scen i mitten av 1990-talet som höll världsklass tack vare band som till exempel Refused och Fireside.

I 18-årsåldern upptäckte Jens Pink Floyd, främst plattorna från det tidiga 1970-talet, och de öppnade dörren till den psykedeliska rockvärlden som Jens varit fast i sedan dess.

Agusa. Foto: Jens Eliasson

Vilken musikalisk inriktning kommer Klubb Naja att ha framöver? .-

– Jag måste tänka på restriktionerna med sittande publik och och just nu passar detta bra, men det kan nog spreta lite mer på sikt. Jag gillar inte bara en typ av musik.

Vad ser du, genom Klubb Najas ögon, för fördelar med Fyrens Ölkafé?

– Det ligger väldigt bra till geografiskt och det är en trevlig lokal, lagom stor. Det blir intimt trots att man bara får vara 40 personer i publiken.

”Flera har kommit fram och gett beröm och senast var folk helt lyriska efter konserten med Sagor & Swing”

Vilken respons har du fått hittills?

– Det är stående ovationer. Biljetterna till både Agusa och Sagor & Swing sålde slut nästan direkt (biljetterna till CB3 har också nästan sålt slut när detta skrivs). Flera har kommit fram och gett beröm och senast var folk helt lyriska efter konserten med Sagor & Swing.

Det är lätt att se glädjen i Jens ögon när han berättar om sin klubb. Han har åkt med och varit roadie och fotograf till vännen och Göteborgsmusikern Bror Gunnar Jansson. Jens vet att man kan bli bemött på olika sätt när man kommer fram till ett nytt spelställe och han uttrycker sig väldigt varmt om artisterna, vill sätta dem i centrum, och vill att de ska trivas och ha det bra på Klubb Naja. Jens är även noga med att lyfta fram sin sambo Anna-Klara som är med och hjälper till med klubben.

Men varför namnet Klubb Naja?

– Naja är det vetenskapliga namnet på glasögonorm, men det är inte därför klubben har fått namnet utan det är för att vår hund heter Naja. Jag hade inte tänkt något namn egentligen. Hunden fick sitt namn efter najtråd då den förra ägaren var betongarbetare.

Du presenterar intervjuer med artisterna i eventen vilket jag upplever som väldigt trevligt. Hur kom du på den idén?

– Det är nog något som sitter kvar sedan hardcoretiden på 1990-talet. Då höll jag på med fanzines och skrev mycket. Jag skickar 4-5 frågor till artisterna och tycker att det är en bra peppgrej inför konserten. Sedan fotograferar jag också och lägger ut bilder efter konserten.

Vad händer efter CB3?

– Det kommer att hända mer framöver. Det finns idéer och det förs dialoger, men inget är konkret just nu.

Jag är sedan tvungen att snabbt ta mig till en spårvagn och åka mot centrum igen. Skymningen infinner sig hastigt när spårvagnen rullar snabbt genom Gamlestan. Det känns som att jag varit på en kortare utflykt och träffat en människa som hittat något han verkligen trivs med, vilket gör mig väldigt glad.

Om du vill vara säker på att inte missa något framöver bör du följa Klubb Naja på Facebook.