Kalle Berg: ”Det är inte engagemang – det är greenwashad narcissism”

Foto: Evelina Andersson Ericsdotter/Rockfoto

Carl Erik ”Fricky” Friman ber oss att läsa hans instagrampost med en inställning av ”love, peace & understanding” – men ju längre jag läser desto surare blir jag.

Först är jag övertygad om att den Umeåbaserade hiphophippiens långa caption om naturen och dess rena energier är någon slags reklamsamarbete med, jag vet inte, något nytt ekologiskt schampo? Ett företag som upptäckt en lucka i lagen och med hjälp av riskkapital från  Silicon Valley börjat sälja magiska svampar på postorder?

Men nej, ingen reklam någonstans. Bara en rappare på väg ner som skickar ut ett medelklassigt nödrop kring planetens hälsa, samtidigt som  han avslutar hela texten med att han själv kör SUV och äter kött. Därmed riskerar ingen av hans målgrupper att bli irriterad. Fricky vill ju helst undvika att vara en förebild – han vill bara säga åt andra hur de ska göra. 

Frickys instagrampost är intressant i ett större perspektiv, eftersom den i all sin välmening är ett symtom på att godhetsängsligheten och det allomfattande tomma-ord-predikandet nu på allvar lämnat borgerlighetens och övre-övre-medelkassens bedrägliga herrgårdsvärme, och förflyttat sig  ända in i märgen på en krisande kulturbransch.

Inte ens en rappare som profilerat sig som Norrlands svar på Peps Persson kan längre stå för någonting. Hjälp naturen och sträva efter enhet, å ena sidan, och ät kött och kör SUV å andra sidan. Det är skrämmande likt vår moderna Socialdemokrati: allting är tillåtet – så länge det görs med gott uppsåt. Plattityder, giffar och photoshopade bilder på jorden utan nationsgränser strömmar ut ur arslet utan att man behöver röra en fena på det privata  planet. Så länge man säger något gott så är man god – och så länge man alltid slänger in en brasklapp om sin egen bristfällighet i slutet så tappar man åtminstone inga följare på Instagram. 

Det är på grund av inlägg som Frickys, som jag inte tror ett ögonblick på Göran Greider när han skriver att ”vanligt folk och samtida filosofi söker ett nytt sammanhängande sätt att se på såväl världspolitik som sina liv”. Verkligen, Greider? Kan det vara så fantastiskt? Eller är det kansk  snarare så att vanligt folk (och artister) älskar att sitta och svamla på Insta om hur fantastiskt det hade varit om alla brydde sig om jorden och ekonomisk jämlikhet? Men det är inte engagemang –  det är greenwashad narcissism. Hur många likes får jag på det här inlägget om att det är viktigt med  klimatet? Jag vet inte – för jag sitter och kör min SUV och kan inte kolla!  

Personligen tror jag att vi gör klimatet, planeten och ”de rena energierna” en stor otjänst genom inlägg som Frickys (och, för den delen, genom att anamma Greiders oförblommerat positiva  inställning till the future generation). Vad som spelar någon roll är handling – men ett aktivt  ingripande i sakernas tillstånd har i de sociala mediernas tidsålder blivit totalt passé. Sedan länge försvunna är slagorden från Svenska Akademien (bandet, alltså); budskap om revolt, aktivism och att ”resa sig opp”. Istället lyssnar vi på miljömuppen Fricky, som skarpsynt berättar om sin vardag i  samklang med naturens energier: 

Måste kolla DM vad Ingrosso kan ha skrivit  
Jag har ingen aning så jag måste fråga Siri 

Istället för att vakna och göra motstånd somnade vi alltså gott framför våra skärmar, där en enda slö fingerrörelse räcker för att signalera ett globalt engagemang i valfri fråga. Således har samhällets makthavare i någon mening uppnått sitt mål: det rådande systemet är ohotat, läget är förhållandevis lugnt, allting går att köpa och sälja för likes – och istället för att jaga verklig förändring IRL så jagar  miljarder människor engagemang och uppskattning framför en dator (som raskt säljer engagemanget vidare till högstbjudande, men det är nästa krönika).

Senast med att rätta sig in i ledet av zombies är alltså Fricky. Genom sitt bidrag till den ständigt växande narcissistiska miljökulten som svär sig fri från egenansvar, har Umeåartisten precis agerat  garant för att ingenting kommer hända den här månaden heller.

Att vara nymornad miljöpappa är visserligen helt okej, men en sak kan jag lova dig Fricky: Moder Jord bryr sig inte ett dugg om dina liketrålningar där du pratar om energier och att komma ut i skogen 4 realz. Däremot har hon nog vissa synpunkter på ditt val av mat och fordon. Det är i vardagen vi visar var vi  står. Så gör om, gör rätt. Eller posta åtminstone inte tramset på Instagram. Såvida det inte handlar om ett reklamsamarbete, förstås. Då kan jag åtminstone ta dig på allvar.

Detta är en opinionstext i HYMN. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.