Starsailor 20 år – ett av 2000-talets mest underskattade band

Det har gått 20 år sedan Starsailor bildades i Wigan och idag för 19 år sedan släpptes det briljanta debutalbumet Love Is Here. Det ska så klart firas med att lyfta fram några av deras finaste låtar, det vill säga låtar från de tre första albumen.

Jag hade tur och såg Starsailor under festivalen Hyde Park Calling i juli 2006, samtidigt som England mötte Portugal i fotbolls-VM, en solig dag när hela London gungade. I min värld är detta ett av de mest underskattade banden från 2000-talet.

Fever – Love Is Here (2001)

Starsailor släppte den fina debutsingeln ”Fever” i februari 2001. Det var egentligen en demoversion som släpptes, men den tog sig ändå till 18-platsen på den engelska singellistan. Här är versionen som finns på debutalbumet.

Love Is Here – Love Is Here (2001)

Titelspåret till debutalbumet fanns också som en demo på debutsingeln. Detta är en av mina favoritlåtar från hela 2000-talet. James Walsh sjunger fantastiskt!

Talk Her Down – Love Is Here (2001)

Debutalbumet sålde nästan 60000 exemplar första veckan och den nådde andraplatsen på den engelska albumlistan. I Norden gick den bäst i Danmark där den peakade på en tolfteplats. I USA slog den sig in på Billboard 200 och som högst nådde den plats 129. New Musical Express rankade plattan på plats fem över årets bästa album 2001.

Alcoholic – Love Is Here (2001)

Bandets tredje singel släpptes i september 2001 och nådde tiondeplatsen på den engelska singellistan. Jag kommer aldrig glömma när jag hörde denna underbara låt i solskenet i Hyde Park. Det var magiskt! Här är singelversionen. Det finns en kortare version på albumet.

Jag upplever videon som ganska mystisk, men den slutar vackert med James Walshs underbara sång medan regnet faller.

Poor Misguided Fool – Love Is Here (2001)

Den femte och sista singeln från debutalbumet släpptes i februari 2002. Den nådde som högst plats 23 på den engelska singellistan.

Detta är en grymt snygg video och jag älskar framför allt delarna med Barry Westheads pianospel.

Silence is Easy – Silence is Easy (2003)

Singeln ”Silence Is Easy” släpptes den 1 september 2003 och nådde niondeplatsen i England. Det är därmed bandets mest framgångsrika singel i hemlandet. Phil Spector producerade låten. Två veckor senare släpptes bandets andra album.

Videon är lite rörig med en massa människor som dyker upp från alla möjliga håll.

Four to the Floor – Silence Is Easy (2003)

Detta är den mest spelade Starsailor-låten på Spotify med nästan 8,5 miljoner lyssningar. Det är den tredje singeln från albumet Silence Is Easy och den släpptes i mars 2004. Singeln nådde 24-platsen i England, men blev en stor hit i flera andra länder. Både i Frankrike och Belgien toppade den listorna. I Frankrike sålde den guld (>250000) med 333000 exemplar.

Det släpptes egentligen två videos till denna låt och här är den ena, tillsammans med orkester.

Some of Us – Silence Is Easy (2003)

Albumet Silence Is Easy nådde som högst andraplatsen i England. Det sålde drygt 50000 exemplar bara under första veckan.

In the Crossfire – On the Outside (2005)

I oktober 2005 släpptes singeln ”In the Crossfire” som var den mest tydligt politiska låt bandet släppt. Den riktade sig mot det då pågående engelska våldet i Irak. Textraden ”I don’t see myself when I look at the flag” är en klassiker. Soundet hade också förändrats åt det mer rockiga hållet. Singeln nådde 22-platsen i England och bandet hade totalt tio singlar på topp-40.

Videon är mörk och dyster.

Counterfeit Life – On the Outside (2005)

Albumet On the Outside släpptes, liksom de tidigare av EMI, den 17 oktober 2005. Albumet nådde som högst trettondeplatsen i England och jag älskar drivet i denna härliga låt.

Way Back Home – On the Outside (2005)

Starsailor fortsatte att släppa musik efter On the Outside, men jag har ganska dålig koll på det. Bandet splittrades 2009 och återförenades 2014. Dessa tre album har en hedersplats i min lilla skivsamling.

Good Souls (live)

Vi avslutar med denna fina som ursprungligen släpptes som bandets andra singel 2001 och finns med på Love Is Here. Här är en liveversion från 2004. Jag hoppas att jag får möjlighet att se Starsailor live en gång till någon gång i framtiden.