Katthem – Göteborgs enda bra band

Foto: Greta María Ásgeirsdóttir

Ibland kan jag blir rakt över disk trött på det svenska så kallade musikklimatet. Kanske är det ett ålderstecken, men i perioder känns det som att de flesta musikscener är sorgligt homogena och att allt färre band sticker ut i bruset.

Jag kan absolut ha fel, kanske är svensk musik mer livskraftig än någonsin, men oj vad jag kan längta efter att upptäcka en artist eller ett band som inte liknar något annat.

Och så mitt i denna musikaliska torka kommer Katthems efterlängtade debutalbum Vackra lögnerskor som en välkommen atypi i ett annars ganska ointressant musiklandskap. Katthem verkar vara ett resultat av sådana där sällsynta tillfällen då stjärnorna linjerar med punkens ascendent och en grupp människor sammanförs som tillsammans har ett helt unikt uttryck.

Jag brukar prata om Katthem i termer av ”Göteborgs enda bra band”. Något hårdraget, såklart, men inte helt osant. Ty inga andra band tar ut svängarna lika mycket som Katthem, inget annat band förhåller sig lika hänsynslöst och olydigt till allt vad trender och genrekonventioner heter.

Katthem spelar i en helt egen liga, så pass egen att man kan fråga sig om de inte känner sig lite ensamma däri. En kompis sa en gång att Katthem låter som han föreställer sig att Tant Strul låter (underförstått att han aldrig hört de senare utan grundat antagandet på att båda banden har kvinnliga medlemmar). Det är såklart fel. Katthem låter som Katthem. Punkt.

Inte desto mindre viktigt: Katthem är som Katthem. Katthem är helt jävla galna i huvudet, sagt i all världens välmening. De är så oförutsägbara att till och med jag som inbitet fan ibland undrar vad de håller på med. Jag menar, vilka andra skulle lägga låten ”Outro” näst sist på ett album? Eller komma på idén att skriva en hyllningslåt till Leif ”Sveriges Sherlock” Persson? Och dessutom göra det med den äran, med precis rätt dos ironi för att det inte ska bli platt fall.

Och då har vi inte ens nämnt 2010-talets kanske bästa låttitel ”Jag blir bara kär i fula” eller att de på releasefesten för epn Ritalina (2017) hade en stor kattpiñata över scenen och sålde handbroderade trosor som merch.

Katthem har fram till nu mest varit en punkintern angelägenhet. Förhoppningsvis får de nu i och med albumdebuten den uppmärksamhet de länge förtjänat. För Katthem är roligare, knasigare och smartare än de flesta andra. De tänker ett steg längre, gör det oväntade och vägrar vara inställsamma. Det ska aldrig underskattas.

Katthem är om inte Göteborgs enda så åtminstone ett av stadens ytterst få bra band. För albumtiteln Vackra lögnerskor är delvis missvisande. Över Katthems väsen finns nämligen varken bluff eller osanning. Det är rock n’ roll i sin renaste form, okonstlad och genuin, rakt upp i ansiktet på vad eller vem som än kommer i dess väg.

Så tack Katthem för att ni inte liknar något annat.


Detta är en opinionstext i HYMN. Skribenten svarar för åsikter i artikeln. Katthems debutalbum ’Vackra lögnerskor’ släpps på fredag 25 september.