Danska smörrebröd – musikaliska delikatesser från grannlandet

Agnes Obel. Foto: Annika Berglund/Rockfoto

Ett riktigt bra danskt smörrebröd ska vara fyllt med smarriga delikatesser. Här kommer det några  musikaliska sådana som ligger fint på tungan. 

Agnes Obel 

Berlinbaserade men danskfödda och skönsjungande Agnes Obel har en märklig förmåga att skapa smått hypnotiska, mjuka och drömska, pianobaserade (sägs vara inspirerad av svenske jazzpianisten  Jan Johansson!) klangbilder. Hon har varit produktiv i mer än tio år nu och blir enligt min mening  bara bättre och bättre. Det är inget för dansgolvet men däremot skön öronbomull för sena kvällar. Säger sig ha så vitt skilda inspirationskällor som PJ Harvey och Claude Debussy, vilket kanske inte ger så mycket ledtrådar. Mest tycker jag hon är Agnes Obel, så det är bara att kliva in i hennes värld på senaste albumet Myopia som innehåller en rad ballader att lägga till en redan glittrande rad med juveler som hon strött omkring sig sedan debut-albumet Philharmonics. ”Broken Sleep” och  ”Camera’s Rolling” är två favoriter. Av någon anledning har det senare släppts en singel med fem instrumentala versioner av låtarna från albumet. Det är ju hennes röst man vill åt.

Lowly 

Definition av Lowly = humble in attitude, behavior, or spirit. Det känns inte helt felplacerat. Men ”stor” musik. Bandet har rötter i Århus där de bildades 2014. Sedan dess har de tassat framåt och  nådde ifjol nya höga höjder på albumet Hifalutin där de bjuder på experimentell drömpop. Den som inte redan upptäckt det bör kolla genast. Spår som fastnat är framför allt ”baglaens”, ”out  beyond” och ”12:36”.

TOM And His Computer

 Thomas Bertelsen har, som TOM And His Computer, gett ut ett par plattor i EP-format men nu  kommer ett helt färskt album i oktober. En ny singel som släppts från den är ”Puzzle”, som också  bjuder på en remix av Trentemöller som är svår att stå stilla till. Rytmisk elektronisk musik kryddad  med lite Doors-inspirerad orgel, Cramps-ylande och Roxy Jules sång. Tidigare i år släpptes också  singeln ”Future Ruins”. Själv är jag mer förtjust i flip-sidan ”The Darkness Within”. Håll utkik den 16  oktober då debut-albumet Future Ruins släpps på Trentemöllers label In My Room. 

Oqbqbo  

Ep:n Tired Sun är späckad med drömlik elektronisk musik från ryskfödda men Köpenhamn-baserade Nastya Sipulina som hon egentligen heter. Hon har samarbetat här med Scandinavian Star och svenska Vallmo. Det är egentligen synd att framhålla något av alla starka spår på den men ”With  Light Behind” rider på samma molntappar som the XX, så det är bara att sväva iväg. Kolla också in singeln ”Airdrops/Coercion” som gör en mjukstart för att sedan stiga upp från startbanan och ge sig  upp i de där molnen. Även den i samarbete med Scandinavian Star som vi kommer tillbaka till snart.  Liksom till skivmärket Posh Isolation som ger ut Nastyas plattor och runt vilket så mycket intressant  cirkulerar kring just nu.

Loke Rahbek och Frederik Valentin samt Scandinavian Star 

Tillsammans har Rahbek och Valentin tidigare i år släppt albumet Elephant samt singeln ”Scarlett”  hämtad från albumet. Det är deras andra album ihop och vi kan bara hoppas projektet fortsätter. Det  finns i alla fall anledning att hålla utkik efter namnen på dessa unga herrars elektroniska,  atmosfäriska upptäcktsfärder.

Rahbek har haft många projekt i luften och släppt musik med olika samarbetspartners under namn som Damien Dubrovnik och Croatian Amor. Han är också delägare i skivbolaget Posh Isolation, som blivit något av ett nav för experimentell, elektronisk  dansk/skandinavisk musik. Under projektnamnet Croatian Amor har han alldeles nyligen släppt en singel, ”Power Corrupts”, i samarbete med redan nämnda Scandinavian Star. Malthe Fischer som han egentligen heter har hämtat sin moniker från färjan med samma namn, som 1990 drabbades av en svår brandkatastrof med många dödsfall. Malthes musikaliska alster befinner sig i betydligt skönare  vatten. Förutom samarbetet med Loke Rahbek och ovan nämnda Oqbqbo har han också gett ut egna albumet SOLAS. Elektronisk ambient/trance i olika former. Spännande fortsättning följer. 

Vanessa Amara ger också ut på labeln Posh Isolation men rör sig inte helt i samma elektroniska  ljudlandskap. Duon består av Birk Gjerlufsen Nielsen och Victor Kjellerup Juhl och de använder mer  klassiska instrument. På den färska EP:n Poses också en kyrkorgel. Mer svårsmält konstmusik än vad  deras label-kamrater ovan skapar. Men små smakrätter är ju en kulinarisk trend så snuttarna på 1-2  minuter som Poses innehåller kan nog vara lagom för finsmakaren. 

Några godsaker vi väntar på: 

Kwamie Liv 

Dansk-zambiska som överraskade mig för ett par år sedan med riktigt spännande drömsk r&b. Debut EP:n Lost in the Girl, släppt 2014, lovade mycket mer. Första albumet, Lovers That Come and Go, kom dock först fyra år senare. Däremellan ett knippe singlar. Hennes förföriska röst har jämförts med  Lana Del Reys. Själv föredrar jag nog Kwamies, men vill höra mer av den. Lyssnar tills dess gärna på ”Coming Down” från EP:n, singeln ”Pleasure This Pain (feat. Angel Haze)”, eller singeln ”Blasé” som  också finns på enda albumet. Betydligt mer spännande än mer kända Phlake som gör musik i ungefär  samma härad. 

Sekuoia 

… är moniker för Patrick Alexander Bech Madsen som för några år sedan dök upp med spännande elektronica. Lyssna på låten ”Waves” från EP:n Reset Heart (2015) exempelvis. Men efter albumet flac 2016 har det blivit torka i utgivningar förutom en remix av samma album, året därpå. Han är  visserligen producent också men får gärna göra mer eget. 

IRAH 

Duo som består av Adi Zukanovic på klaviatur och sångerskan Stine Grön. Tillsammans skapar de  ungefär samma drömska atmosfär som ovan nämnda Lowly. Jag tycker dock att deras starkaste album hittills varit debutplattan Into Dimensions (2016) vars titelspår också är deras bästa låt om jag får välja. Fjolårets album Diamond Grid är förvisso inte dåligt. Lyssna särskilt på ”Dream Self” och  ”Unity of Gods”. Men jag tror det finns mer att hämta här.