Umeå rock’n’rollförening: ”Det ska vara enkelt och kul att hålla på”

På kartan över fördelningen av skivbolag i Sverige har den norra delen varit relativt tom, men i dagarna lanserades ett nystartat skivbolag i Umeå, Umeå rock’n’rollförening, med personer från bland annat Dolce, Chicagojazzen och Eterkropp. De har tröttnat på skivbolagsbranschen och det ständiga fokuset på södra Sverige, och nu släpps det första samlingsalbumet. HYMN tog ett snack med URRF.

URRF – berätta, vilka är ni och vad gör ni?

– Vi är ett gäng kompisar som lärt känna varandra främst genom att vi alla spelar i olika band här i Umeå. Vi tröttnade på att behöva någon mellanhand för att kunna släppa vår musik och vi är dessutom ännu mer trötta på att inte ha någon som helst insyn i ekonomi tillsammans med andra tröttsamma delar av vad det innebär att släppa musik.

”Vi är ett gäng kompisar som lärt känna varandra främst genom att vi alla spelar i olika band här i Umeå”

– Det ska vara enkelt och kul att hålla på. Lika enkelt som det känns när man spelar och allt är kanon. Tanken är att alla medlemmar i URRF sköter sina släpp själva, men i vår gemensamma kanal. Såklart hjälps vi åt i alla led, men bandet som släpper får huvudansvaret. Hela apparaten är ändå rock’n’roll.

Hur uppkom idén om att starta Umeå rock’n’rollförening nu, och hur har processen sett ut?

– Vi började fundera på det här för typ ett år sedan. Några i föreningen har dåliga erfarenheter vad gäller skivbolag medan andra inte ens orkat ge sig ut i att söka något bolag som ändå inte vill ha en. Vi vill ge ut vår musik på ett ärligt sätt och just nu är vi är sjukt peppade! För första gången någonsin känns det inte omöjligt att hålla på.

– Sen kanske det är en annan femma om man nu vill leva på musiken. Men vem vet, det här kanske är en framgångssaga… slippa ge bort hälften av alla intäkter till någon mellanhand. Inom tio år har vi ett kontor!

Vilka är fördelarna med att inte befinna sig i södra Sverige (med de stora skivbolagen)?

– Fördelarna med att bo i norra Sverige är många, men tyvärr är det ju mest fokus på nackdelarna… Det finns en utstuderad plan där alla vägar leder söderut. Det finns dessutom ingen konstant bevakning på utbudet här vilket leder till att ingen fattar att det faktiskt händer mycket här. Nu hoppas vi kunna inspirera till att det inte behöver vara så. 


”Vi har allt vi behöver här och tänker inte ställa upp på någon modell som gör att vi behöver flytta härifrån”

– En klar fördel med att bo här är förresten att det inte finns någon given trend i hur man ska låta rent musikaliskt, snarare tvärtom. Vi har allt vi behöver här och tänker inte ställa upp på någon modell som gör att vi behöver flytta härifrån. Sen är det såklart kul att åka på en weekend och spela någonstans ibland..

På söndag släpps första albumet, Umeå rock’n’roll vol.1. Hur känns det att lansera det här nu? Hur vill ni presentera musiken på albumet?

– Det känns sjukt kul! Vi satt förra året hemma hos Erik [Karlsson, Chicagojazzen red.anm] och spånade på ett upplägg. Några av oss har färdiga plattor som ska släppas inom kort, men vi ville börja med att ge ut något gemensamt. Låtarna representerar medlemmarna rätt bra. Några har tagit spill-låtar medan andra tagit låtar som kommer vara med på deras egna släpp framöver. Men mest av allt vill vi bara visa för oss själva, men även för norra och södra Sverige att vi är på G.

– Vi gör förresten inget anspråk på att göra den definitiva Umeårocksamlingsskivan, för det hade lätt kunnat bli trettio band, utan snarare göra en sammanfattning av vilka band som är knutna till föreningen.

’Umeå rock’n’roll vol.1’ släpps imorgon